Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ilyen volt Léda gyermekként

Mint arról már korábban beszámoltunk, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai egy héten át végeztek alapos rendszerező és értékmentő munkát a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumban.

Parragi Márta kézirattáros, Sidó Anna művészettörténész és Hegyi Katalin Ady-kutató rengeteg anyagot rendszerezett, ugyanakkor a múzeum régi polcairól számtalan olyan rejtett irodalomtörténeti kincs, dokumentum vagy korabeli fotó került elő, melyeknek eddigi létezéséről sem tudtak az Ady-kutatással foglalkozók.

Léda négyesztendősen Margit húgával

Léda négyesztendősen Margit húgával

Az egyik ilyen különlegesség egy Lédát és testvérét ábrázoló fénykép, melyen Ady múzsája alig négyesztendős korában látható. A fotópapír hátulján mindössze annyi állt, „négy évesen”. Ez igen csekély kiindulópontnak bizonyult, és a képpel kapcsolatban felmerültek kételyek is, de tény, hogy az ifjú hölgy arca és az érett Léda vonásai között felfedezhető egyértelmű hasonlóságok alátámasztják a fotó eredetiségét.

Egy Fehér Dezsőné forrásai alapján megjelent Dénes Zsófia-kötetben (Akkor a hársak épp szerettek…) szó esik erről a fotóról is, számos másik mellett, bár a korabeli nyomtatás költségei miatt a könyv csak alig néhány portrét közöl.

A talált kép hitelességét természetesen még vizsgálják, de ettől függetlenül is érdemes ellátogatni az Ady-múzeumba, hiszen számtalan irodalomtörténeti kincs látható még itt, nemcsak váradi ínyenceknek.

Tóth Gábor