Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ilyen volt a 2014-es bihari sportév

Hamarosan lezárul a 2014-es esztendő, éjfélkor pedig olvasóink is bizonyára pezsgő- és petárdadurranással köszöntik majd az újévet, amely remélhetőleg jobb és eredményesebb lesz majd az ideinél. Addig is egy rövid és szubjektív évértékelőt osztunk meg a reggeli Újság sportoldalának olvasóival, hűséges követőivel.

 

„Árral szemben úszni is majdnem sikerült”

Ez elúszott! – bosszankodhatnak a nyolcszoros román bajnokcsapat, a Nagyváradi VSK-Digi vízilabdázói, miután másodszor már nem sikerült bekerülniük a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A váradiak hajszálnyira voltak, hogy megismételjék a 2013-as csodát, amikor sikerrel teljesítették a háromlépcsős selejtezőt, s bekerültek Európa legjobb 12 klubcsapatának versengésébe, idén azonban a szerb Radnicski Kragujevac (a 2014-es idény döntőse jobbnak bizonyult náluk. Persze szégyenkezni semmi ok, hiszen a váradiak mellett a két évvel ezelőtti BL-győztes Belgrádi Vörös Csillag (a legutóbbi két idény szerb bajnoka), a korábbi első Zágrábi Mladost vagy az anyagilag jóval tehetősebb Sintez Kazany sem fért oda a húsos fazékhoz. Ott lesz viszont a szerb bronzérmes Partizan, a német ezüstérmes Spandau vagy a török bajnok Galatasaray, amelyeknek nem kellett selejtezőt vívniuk (potom 3o ezer euróért vásároltak indulási jogot a sorozatban). Hogy is mondják? Pénz beszél, kutya ugat.

Hiába küzdöttek a vízilabdázók, lemaradtak a BL-ről

Hiába küzdöttek a vízilabdázók, lemaradtak a BL-ről

 

„Aranyálom helyett ezüsteső. Kétszer is kosarat kaptak”

Az utóbbi évek legnépszerűbb bihari csapata a Nagyváradi VSK férfi kosárlabda együttese, amelynek remekül sikerült a 2014-es év. A váradiak a bajnokságban és a Román Kupában is döntőt játszottak, igaz mindkettőt elbukták. Míg a bajnoki ezüstérem több mint dicséretes (már az is csoda, hogy döntő mérkőzést tudtak kicsikarni a kilencszeres bajnok Asesoft ellen), addig a Román Kupa fináléjában elszenvedett vereség keserű szájízt hagyott a csapat tagjaiban és a szurkolókban. Ha nem másért, hát azért, mert az elődöntő megnyerését követően már félig a kezükben tarthatták a trófeát a váradiak, akik a rivális ploieştiek helyett a finálé legesélytelenebb csapatával, a Rovinari-i Energiával találták magukat szembe. Aztán jött egy vártalan vereség még a semleges is meglepte, nem úgy a négyes döntő főtámogatóját, az egyik fogadóügynökséget, amely nagyot kaszált rajta.

„We love this game” – vallják a kosárlabdameccsekre kilátogató váradiak

„We love this game” – vallják a kosárlabdameccsekre kilátogató váradiak

 

„Nyerni a legjobb, kivéve, ha Váradon kézilabdázol”

Veretlenül nyerte meg a másodosztály nyugati csoportját a Nagyváradi VSK férfi kézilabdacsapata, ám ennek ellenére mégsem örülhettek a sikernek az együttes tagjai, ugyanis anyagi problémák miatt nem indulhattak a román élvonalban. A váradi klub vezetői a tavalyi költségvetésbe nem tervezték bele a Nemzeti Ligában való szerepléshez szükséges anyagi forrásokat, s mivel magántámogatója nem akadt a csapatnak, ezért az a másodosztályban volt kénytelen rajthoz állni. A 2015-ös évre a büdzsé rendelkezésre áll, ám ezúttal a VSK került lépéshátrányba (az őszi idényt követően négy pont a hátránya a rivális resicabányaiakkal szemben) került a bajnoki címért vívott harcban. Ember legyen a talpán, aki megérti a VSK vezetőinek stratégiáját…

 

A rossz időzítés miatt hiába dolgoztak egy évet a kézilabdázók

A rossz időzítés miatt hiába dolgoztak egy évet a kézilabdázók

 

„Kis pénz, kis foci, vagy még az sem?!”

Nehéz évet zárt a Nagyváradi Bihar FC labdarúgócsapata, amely utolsó előtti, jelenleg kieső helyen áll a másodosztályban. A váradiak csupán két meccset tudtak megnyerni az ősz folyamán, s a folytatás egyre bizonytalanabb. No nem azért, mert esetleg a piros-kék gárda kiesik (erre volt már példa a kilencvenes évek közepén, sőt arra is, hogy a harmadosztály utolsó helyéről állt talpra, s kapott új erőre a gárda), hanem azért mert a megszűnés veszélye fenyegeti az átszervezés alatt álló a klubot. Az önkormányzat megvonta segítségét, s ráadásul a felvállalt tetemes adósság 36 törlesztőrészletből is csak kilencet fizettek ki, emiatt, ha esetleg benn is maradna a másodosztályban a csapat, akkor is megszűnhetne, mivel a klub csődbe megy, ha a tulajdonos megyei tanács nem talál magánbefektetőt. Ez utóbbira viszont kisebb esély van, mint a fehér hollóra.

Egyre kilátástalanabbá válik a Bihar FC helyzete

Egyre kilátástalanabbá válik a Bihar FC helyzete

 

„Már a szomszéd sportbázisa is zöldebb”

Sportlétesítmények terén nem áll rosszul Nagyvárad. Van egy 10 ezer férőhelyes, ám a hazai és nemzetközi elvárásoktól jócskán elmaradó futball stadion, egy 2500 férőhelyes sportcsarnok, egy ezer néző befogadására alkalmas modern sportuszoda, de nincs egy átfogó sportstratégia. Sajnos még a közeli szomszéd példájából sem tanulunk. Debrecenben az utóbbi évtized során új sportcsarnok, uszoda, jégcsarnok és stadion épült (a létesítmények közel vannak egymáshoz, nem mint Váradon, ahol a szélrózsa minden irányába lettek elszórva), mindegyik megfelel az európai normáknak, így nem csoda, hogy a cívis város nemzetközi hírnévre tett szert (tornász és gyorskorcsolya, futsal, nemrég pedig női kézilabda EB-t, valamint foci BL-selejtezőt és válogatott meccset rendeztek a városban). Kétségtelenül nagy volumenű befektetésekről beszélünk, de ezek kétszeresen is megtérülnek a hasonló nemzetközi események alkalmával. Hogy miért van ez így. A válasz egyszerű: míg a határ másik oldalán a cselekvésen van a hangsúly, addig megyénkben továbbra is az ígérgetések viszik a prímet.

Debrecenbe már nem csak pulykakakasért érdemes átmenni

Debrecenbe már nem csak pulykakakasért érdemes átmenni

Újévi kívánság

Sportszeretők, sportbarátok!

Nektek csupa jót kívánok.

Győzelmekből a legtöbbet

Vereséget, soha többet!

Legyen foci, telt stadion,

Kosárlabda, magas fokon,

bajnokcsapat a főtéren,

ezrek között, ünnepségen.

Legyen élmény meccsre járni

Buzdítani, kiabálni

A küzdőtéren, télen-nyáron

Rió legyen a fő álom.

Évet zárunk, számot adunk

Örülhetünk, hogy még vagyunk

Ezért drága sportbarátom,

Röviden csak ezzel zárom

Soha ne add fel az álmod,

S Boldog Új évet kívánok!”

Boros Péter