Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ilyen sem volt Belényesben

Gyönyörű napfényes időben, péntek délután kezdődött a negyedik Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok Belényesben. A hagyományőrző rendezvényen minden elvárást felmúlva 16 néptánc és dalcsoport vett részt: a Rozmaring Néptánccsoport (Belényes), a Rezgő Néptánccsoport (Belényesújlak), a Kéknefelejcs Néptánccsoport (Magyarremete), a Galagonya Néptánccsoport (Bors), a Szentjánosbogarak Néptánccsoport (Biharszentjános), a Szömörce Néptánccsoport (Diószeg), a Vadvirágok Népdalkör (Szentjobb), a Bábota Néptánccsoport (Monospetri), az Érkörtvélyesi Néptánccsoport, a Gyöngyvetők Néptánccsoport (Margitta), a Gilice Néptánccsoport (Paptamási), a Nyíló Akác Néptánccsoport (Mihályfalva), a Görböc Néptánccsoport (Micske), az Ibolya Néptánccsoport (Zerind, Arad megye), a Köröstárkányi Százszorszép Gyermekcsoport és a Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes.

A köröstárkányi ifjú csoport

A köröstárkányi ifjú csoport

A főszervező, a Bihar megyei RMDSZ részéről tiszteletét tette Cseke Attila képviselő, a megyei szervezet frissen megválaszott elnöke, Szabó Ödön képviselő, megyei ügyvezető elnök, Borsi Lóránt ügyvezető alelnök, és több RMDSZ-es polgármester, helyi elnök és elöljárók, akiknek nem kis szerepük volt e szép szeptember délutáni vígasság szervezésében és lebonyolításában.

A debreceni fellépők

A debreceni fellépők

A Magyar utcán

A Magyar utcán

Az általános gyülekező után, a régen magyar állami leányiskola- és tanoncképző (ma műszaki kollégium) udvaráról színpompás felvonulásra sorakozott a több mint 200 gyermek, fiatal és kísérőik. Útjukba került a régi Magyar utca, amelynek végén büszkén ágaskodik a belényesi református templom, és a várost kettészelő patakon át, a Fenesi utcán vonulva, dalolva, nótázva érkeztek a színhelyre, a régi városi kórház (Ócskakórház) előtti térre felállított színpadra. Ilyet sem látott Belényes! A kisereglett lakók, magyarok, románok ámulattal csodálták a gyönyörű népviseletben pompázó ifjakat, néhol egy-egy könnycsepp csordult végig az idősebbek arcán, talán régmúlt emlékeket idézve. Visszaérkezve a térre, jó időzítéssel beindult a muzsika, és táncra hívták a csoportokat, melyek vígan ropták a magyar dallamokra.

A diószegi furulyások

A diószegi furulyások

A belényesi református kórus

A belényesi református kórus

A szervezők részéről Cseke Attila megyei elnök, Szabó Ödön ügyvezető elnök és Borsi Lóránt ügyvezető alelnök szólalt fel, mindannyian örömmel ecsetelték a rendezvény fontosságát, sikerét. Összegezve, a magyarság újra és újra sikerül megmozduljon a szórványban is, bizonyítván életerejét, állhatatosságát, és azt, fontos számukra hogy őrizzék, ápolják és leginkább továbbadják anyanyelvüket, kultúrájukat és hagyományaikat.

Koltó-katalini vegyeskórus

Koltó-katalini vegyeskórus

Sok volt az érdeklődő

Sok volt az érdeklődő

Estig folyt a műsor, a fellépések egymást követték. Természetesen akadt enni- és innivaló, frissítő, a köröstárkányiak egy hatalmas bográcsgulyással járultak hozzá a kínálathoz, de nem hiányzott a kürtöskalács, fagylalt, üdítő és sör sem.

A SZAF baptista kórus

A SZAF baptista kórus

 

ilyen trtalek 1Az estét a Debreceni Hajdú Táncegyüttes produkciója zárta, ennek szünetében, a köröstárkányi Százszorszép gyermekcsoport tartott ízelítőt, a már egy éve újratanított eredeti, rekonstruált tárkányi néptáncokból, melyek Lovas Bálint és Tiszai Zsuzsa együttevezetők, oktatók áldozatos munkáját dicsérik. Gyönyörű estét varázsoltak Belényesbe a táncosok, szervezők, és a hálás publikum, méltón megnyitva a rendezvényt.

Kovács Zoltán