Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

III. rozsarató és tarlóhántó ünnep

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete és a Hegyközi Gazdák Egyesülete sok szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt a július 22-én, szombaton Siter településen megrendezésre kerülő rozsarató és tarlóhántó ünnepre.

A hagyományos, immár harmadik alkalommal szervezett aratóünnepségen az érmelléki és hegyközi térség aratócsapatai mutatják be a hagyományos kézi aratást.

rozsarato

A rendezvény célja a népi hagyományok ápolása és megismertetése a fiatalabb generációval. Ugyanakkor, hasonlatosan az előző évekhez, az anyaországi kezdeményezésű Magyarok Kenyere programot is népszerűsíti. Az eseményen részt vevő települések gazdái által begyűjtött búza a kezdeményezés karitatív célját szolgálja. Tavaly Bihar megye 60 gazdája, közel húsz településről 4,6 tonna búzát adott össze, amelyből felekezettől függetlenül hét egyházi fenntartású gyermekotthon jutott liszthez. A rendezvény alatt is várják tehát a búzaadományokat. Aratócsapatok jelentkezését a szervezők a 0756/530-912-es telefonszámra várják.

Helyszín: Siter (Hegyközcsatár község), Cser-dűlő

A program: 12 – Istentisztelet a siteri református templomban; 13 – Az aratók ünnepélyes felvonulása a Cser-dűlőhöz; 14.15 – Hagyományos aratás bemutatása; 15 – Tarlóhántás bemutatása; 15.30 – Díjkiosztó; 16 – Szeretetvendégség; 21 – Aratóbál a siteri kultúrotthonban, zenél a monospetri Miklós zenekar.

A rendezvény támogatói a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Bethlen Gábor Alap és az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége. A szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt.