Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Így kell kinézzen egy palotakert?

Virágvasárnap délelőttjén nagyon sokan vették útjukat a nagyváradi római katolikus püspökség székhelyének otthont adó barokk palota felé, ahol szabadtéri barkaszentelés volt. Az ünnepségre érkezők így átmentek a püspökség melletti parkon is. Márpedig vasárnap délben, ünnep ide vagy oda, a híres barokk palota kertjében (alig pár méternyire a szertartástól) megdöbbentő szemétkupacok virítottak a padokon mellett, alatt. Egyébként az egész park olyan volt, mint „tájkép csata után”, ahol a harcot tele kukákkal vívták a felek. Az egyik padon elszórt papirosok, napraforgómaghéj, üres sörösdoboz, a másikon ételmaradék, a harmadikon egy kibontott és szétszórt szemeteszsák tartalma éktelenedett. A virágvasárnapi hangulatra vágyó polgárok közül többen megdöbbenve szemlélték a sétányok menti rendetlenséget.

Igy kell 1

Nem éppen virágvasárnapi hangulat uralkodott a székesegyház parkjában vasárnap délelőtt

Tegnap megpróbáltunk utánajárni, hogyan lehetséges, hogy ez az amúgy szép, közkedvelt hely éppen vasárnapra, ráadásul egy jelentős szabadtéri egyházi ünnepség időpontjára ilyen állapotba kerülhetett? Elsőnek a váradi RER Ökológiai Szolgáltató Rt. igazgatóját, Ionel Bant kerestük meg, aki elmondta, egy ideje a barokk palota parkja már nem az ő fennhatóságuk alá tartozik, hanem az Aderanda cég kell azt rendben tartsa.

Igy kell 3

„Érdekes” egyének lehetnek azok, akik ezeket a szimbólumokat mázolták a püspöki palota kertjének kerítésére

Az Aderanda cég adminisztrátorát, Adriana Ponţit is megkerestük, aki kérdésünkre elmondta, annak ellenére, hogy „állandóan, megállás nélkül takarítják a barokk palota körül levő parkot”, egész egyszerűen nem tudnak ott tartósan rendet tartani, mivel gyanús személyek szoktak oda, s minden reggelre, de néha napközben is ott randalíroznak, szemetelnek. Az adminisztrátor elmondta, hogy az ételmaradékokat, italos üvegeket maguk után hagyó hajléktalanokon kívül valószínűleg drogosok is odaszoktak a szebb időket látott parkba, ugyanis a parkot rendbetartó cég alkalmazottai nem egy esetben olyan dolgokat találnak ott, ami arra utal, kábítószer-fogyasztók áldoznak ott szenvedélyüknek. A takarító cég e miatt több esetben is feljelentést tett a rendőrségen.

Szó ami szó, körbejárva a barokk palota parkját, megállapítható, furcsa szerzetek is megkedvelték a patinás helyet, ugyanis a parkot körbevevő falakon, lépcsőkön sátánista szimbólumok, bizarr firkák is évek óta éktelenkednek.

Mint megtudtuk, a püspökségnek van ugyan parkőre, de úgy látszik, ez kevés volt, vagy egyszerűen nem néztek szét a parkban a virágvasárnapi szertartás előtt. Mi a megoldás ebben vagy hasonló esetekben, nem tudni. A takarítók talán tényleg takarítanak, a parkőr talán tényleg őrzi a parkot, a vandálok pedig mégis otthagyták „lenyomatukat”. Csak remélhetjük, hogy a nagyhét ünnepei alatt a székesegyház felé igyekvők ünnepi hangulatára nem vet árnyékot ismét a szétszórt szeméthalmok látványa.

Szőke Mária