Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Igazi téllel búcsúzik az óév?

A meteorológiai előrejelzések szerint Bihar megyét hét közepére, hét végére éri el a havazás, azonban a meteorológiai szolgálat jelentése szerint nem várható jelentősebb mennyiségű hó vidékünkön. A RER Ökológiai Szolgálat igazgatójától, Ionel Bantól tegnap megtudtuk, a megyeszékhelyen felkészülve várják az igazi telet, a kiadósabb havazásra is számítanak. Váradon és környékén 34 hókotró autó áll készenlétben, s 7500 tonna sóval vegyített homok áll az útkarbantartók rendelkezésére, ha fel kell majd szórni az utakat. Ban szerint Nagyváradon és Bihar megyében nem okoz majd gondot egy esetleges havazás, mivel felkészültek a télre. Már vasárnap délután, mikor pár percig elkezdett Váradon pilinkélni a hó, a RER munkásai és hókotrói bevetésre készen álltak, ha esetleg éjszaka tisztítani kell majd a behavazott utakat, de mint láttuk, a hószállingózás megszűnt. Ami a váradi lakosságot érintheti még, bár nem tartozik a téli időjáráshoz, a szilveszteri, újévi ünnepek alatt a szemétszállítók rendes munkaprogram szerint dolgoznak majd s ürítik a városi kukákat.

hoooo (19)

Fennakadásokat okoz viszont a romániai közlekedésben a szélviharral párosuló erős havazás. A romániai Országos Meteorológiai Hatóság harmadfokú (vörös) figyelmeztetést bocsátott ki hétfőn 13 óráig a Kárpát-kanyartól délkeletre fekvő Vrancea, Buzău és Brăila megyékre. A térségben az erős havazás és a viharos szél járhatatlanná tette az utakat. A meteorológiai előrejelzés szerint a délkelet-romániai térségben a lehulló csapadék helyenként meghaladhatja a 25-30 litert négyzetméterenként, a széllökések pedig a 90-95 kilométeres óránkénti sebességet is elérhetik. A három megye valamennyi országútját és Buzău megye valamennyi megyei útját is lezárták a hófúvások és a rossz látási viszonyok miatt. Szünetel a forgalom a Bukarestet a tengerparti Konstancával összekötő A2-es autópályán is a főváros és a Duna-híd közötti szakaszon.
A hóvihar által sújtott térségben kilenc vonatjáratot töröltek, három vonat pedig elakadt a nyílt mezőn képződött hótorlaszokban. Az ítéletidő a légi közlekedésben is fennakadásokat okoz. Bukarestből csak többórás késéssel tudnak felszállni a repülők, egyes járatokat pedig töröltek.
A székelyföldi Hargita megyében a 7,5 tonnát meghaladó járművek számára vezettek be korlátozást a Székelyudvarhelyet Csíkszeredával összekötő 13A jelzésű és a Csíkszeredából a Gyimesi-szoroson át Moldvába vezető 12A jelzésű országúton.
Erdélyben csak a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében, Brassó megyében, illetve Maros, Beszterce és Máramaros megye hegyvidékein van érvényben elsőfokú (sárga) figyelmeztetés. A meteorológiai hatóság hótérképe szerint azonban a Magyarországgal határos megyéket és Szilágy megyét leszámítva csaknem mindenütt tíz centimétert megközelítő, a dél-erdélyi megyékben pedig ennél is több friss hóval kell számolni.
A román hatóságok arra figyelmeztetik az utazókat, hogy csak akkor induljanak el, ha nagyon szükséges. A havas utakon csak téli gumiabroncsokkal felszerelt járművek közlekedhetnek. Azok tehát, akik a szilvesztert az ország más településein akarják tölteni s emiatt útra kelnek, vegyék figyelembe azt, hogy Biharral ellentétben az ország többi részén már tombol az igazi tél.

Sz. M.