Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Időutazás a kabaré világába

Mintegy évszázados időutazást tehettek mindazok, akik péntek este elmentek az M.M. Pódium Színház Kabaré 30 című előadására, melynek a nagyváradi filharmónia adott otthont. Bár Biharban már többször is fellépett a társulat ezzel az előadással, Nagyváradon első ízben mutatták be.

A szép számban megjelent közönség az előadás révén betekintést nyerhetett a magyar kabaré 1910-es, 20-as, 30-as éveibe, megtudhatták, hogy elődeink világszinten művelték a szórakoztatást, a zeneszerzést, az irodalmat és mindent, ami a színházzal kapcsolatos.

Idoutazas 2 Idoutazas 1

Meleg Attila, az előadás rendezője házigazdaként köszöntötte a nagyérdeműt, majd Nagy Endre írót, a magyar kabaré atyját idézte: „Egy bukott államférfi az én kabarémban jobb üzlet, mint egy sikeres”. Mint hangsúlyozta, mégis úgy döntöttek, hogy ezen az estén mellőzik a politikát, „mivel a mi államunkban nincsenek bukott államférfiak és korrupt politikusok, ezért inkább a humorra, a házastársi kapcsolatra, a férfira, a nőre, a közéletre szorítkozunk.” Mint hozzáfűzte, az 1910-es években a háború tizedelte a kabarét, azonban az újságok is megírták, hogy amiért háború van, nincs okunk lemondani az irodalomról, aztán megjelent a szalagcím: Kitört a béke!”

Az előadás célja, hogy az utókornak közvetítsék a kor legnagyobb művészeinek alkotásait, a varázslatos kabarét. A bő másfél órás, operettcsokrokban, kuplékban, örökzöld dalokban, villámtréfákban, slágerekben bővelkedő, jól összeállíott előadás kiváló hangulatot teremtett. És nemcsak a kiváló rendezésnek, hanem a tehetséges fellépőknek – Hermann Ferenc m.v., Molnár Júlia m.v., Meleg Attila, valamint a kiváló táncosoknak – Farkas Beatrix, Korda Árpád, Szallós Ildikó– is köszönhető mindez.

Sükösd T. Krisztina