Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Időtlen és univerzális történet

A nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának ez évadbeli első nagyszínpadi bemutatóját, Bertolt Brecht és Paul Dessau A kaukázusi krétakör című darabját láthatta a nagyérdemű november 5-én, vasárnap este.

Fotó: Mohácsi László Árpád

Fotó: Mohácsi László Árpád

A Salamon király bibliai történetén (Királyok I. könyve, 3. rész) alapuló A kaukázusi krétakör című színdarab Brecht egyik legreprezentatívabb alkotása, amelyet azonban Romániában nagyon keveset játszanak. Anca Bradu rendezőt, aki negyedik alkalommal dolgozik együtt a nagyváradi magyar színházi csapattal (Kasimir és Karoline, A kávéház, A mi osztályunk ), a szöveg erőteljes kifejezőereje vonzotta, amely lelkiismereti kérdésekről indít párbeszédet a közönséggel.

Andra Bădulescu Vişniec díszlet-és jelmeztervező, aki már jó ideje Bradu csapatának része, legutóbb a férje, Matei Vişniec szövegeire épülő Dada Kabarén dolgozott együtt vele, és most először dolgozott a Szigligeti Társulattal. A jelmezek és díszletek a német és az északi expresszionizmus világából születtek, amely a keleti kultúrával is érintkezik, egy stilizált, absztrakt hátteret teremtve, amely mind kultúrában, mind zenében, mind szokásokban a Kaukázus, azon belül is Grúzia, illetve az örmények és grúzok által lakott színpompás világot kelti életre a színpadon.

A Kaukázus hegyeiben játszódó történet a háború, az etnikumok közötti feszültségek és az ezekben fakadó emberi magatartások formáit szemlélteti, amely az epikus színház révén kívánja nem megmagyarázni, hanem láttatni és megváltoztatni a világot, mert a helyes és helytelen cselekedetek megkülönböztetésének képessége az ember elidegeníthetetlen, személyes ajándéka. Ki-ki a maga módján hátat fordíthat ezeknek az ítéleteknek, kitarthat az elvei mellett vagy elárulhatja saját magát és másokat, de állásfoglalása nem egybemossa, hanem még inkább különválasztja a kettőt egymástól.

Fotó: Mohácsi László Árpád

Fotó: Mohácsi László Árpád

A történet középpontjában egy konyhalány, Gruse (Tasnádi-Sáhy Noémi) áll, aki magához veszi a lefejezett kormányzó a zűrzavarban magára hagyott gyermekét, és megvédelmezi a háború viszontagságaitól, illetve Acdak (Kardos M. Róbert), a falusi írnokból bíróvá lett igazságtevő.

A kaukázusi krétakör, amely egy régi és jól ismert történetre épül, az emberi felelősségtudatra, józan ítélőképességre, a jóságra és az érzékenységre, de nem utolsósorban az öniróniával gyakorolt gazságra, és az igazságszolgáltatás meghökkentő eseteire fókuszál, azért, hogy a valódi értékek megbecsülőit emelje a magasba.

Szamos Mariann

 

Szereplők: Tasnádi-Sáhy Noémi, Kardos M. Róbert, Ababi Csilla, Csatlós Lóránt, Dimény Levente, Dobos Imre, Fábián Enikő, Fodor Réka, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kiss Csaba, ifj. Kovács Levente, Sebestyén Hunor, Szabó Eduárd és Szotyori József.