Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Idősjogokról és helyes táplálkozásról

Az idős generáció tagjainak szóló, érdekes előadásokkal folytatódott pénteken délután a Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontban szervezett interaktív program.

 

Az elmélet szép, a gyakorlat akadozik

Délután vendégelőadóként Koncsek Zita tartott előadást az idősek jogairól, hangsúlyozva, hogy amilyen szép a törvényes keret Romániában, olyan nehéz a rendelkezéseket gyakorlatba ültetni. Ennek fő okai az alacsony költségvetés, valamint a bürokrácia, amely nagyban megnehezíti a szociális, vagy karitatív intézmények működését.

Az előadás keretében szó esett az időskori gondozottsághoz való jogról és a szépkorúak egészségügyi ellátási jogairól is, melyek a gyakorlatban szintén csorbát szenvednek. A résztvevőknek ugyanakkor alkalmuk nyílt kérdéseket is föltenni az előadónak. Ebben a részben sok lakossági panasz fölmerült, többek közt a háziorvosok és a mentősök magatartásával kapcsolatban, akik néha ódzkodnak kimenni az olyan betegekhez, akik állapotuk miatt rendszeresen kénytelenek segítséget kérni.

 

Eszünk, de nem táplálkozunk

A délután második felében az idős korban is létfontosságú egészséges táplálkozásról, valamint a diabéteszről és a finomított cukor fogyasztásának káros egészségtani hatásairól tartott előadást Staharoczky Noémi táplálkozási szakértő (nutricionista).

„Eszünk, de sajnos elfelejtettünk táplálkozni. Enni lehet bármit, akár margarint is, ami nagyon közel áll a műanyaghoz, de az nem táplálkozás. A táplálkozás az, amikor tápanyagdús ételeket viszünk be a szervezetünkbe, ami által a szervezet egészségesen tud működni. Amennyiben nem táplálkozunk, hanem csak eszünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy amellett hogy nagy valószínűséggel túlsúllyal fogunk küszködni, betegségek is kialakulnak” – fogalmazott az előadó, aki a cukor tükrében beszélt a 21-ik századi ember jellemző betegségeiről.

idosjogokrol 1

Az előadás során tárgyalt fő kérdéskörök a következők voltak: Hogyan tudjuk az élelmiszeripar csapdáit kikerülni, és visszatérni az egészséges táplálkozáshoz, hogy igenis együnk cukrokat, de azok a növényekben előforduló természetes cukrok legyenek, nem pedig a hozzáadott, puszta kalóriával rendelkező finomított kristálycukrokat, melyek igenis egészségtelenek az emberi szervezetre.

 

Kápolnabúcsú az idősotthonban

A Caritas Catolica által szervezett Erzsébet-napi ünnepségsorozat szombaton délelőtt zárult, az Árpád-házi Szent Erzsébetről elnevezett gondozóközpont kápolnájában, ahol Vakon Zsolt püspöki titkár és Rajna József atya mutatott be búcsús szentmisét, a bentlakó szépkorúak, gondozóik, valamint más Caritas-alkalmazottak jelenlétében. A rendezvény részét képezte a Caritas által meghirdetett 40 napos irgalmassági maratonnak.

 Sz. G. T.