Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Idén Ősök napja, jövőre Kurultáj Bugacon

A Magyar Turán Alapítvány keretében létrejött Magyar Turán Szövetség 2017-ben, augusztus 11–13. között szervezi meg az Ősök Napját, immár negyedik alkalommal. A főszervező Bíró András – aki az idei évben már két őstörténeti előadást is tartott Nagyváradon – meghívására Bihar megyei csoport is kilátogat az idei eseményre.

iden osok (1)

Eszerint az idei Ősők Napja alkalmából augusztus 12-én egynapos programként az Erdélyi Magyar Néppárt szervezésében Nagyváradról is indul busz a rendezvényre.

A Bugacon megrendezésre kerülő ünnep a magyar ősöknek és a magyar történelem vezéralakjainak állít emléket. Az Ősök Napja mára olyan összekötő kapoccsá nőtte ki magát, ami az egész Kárpát-medence magyarságát egyesíteni tudja.

iden osok (3)

A legnagyobb történelemformáló elődök tiszteletére szervezett ünnepséget minden második esztendőben szervezik meg, felváltva a Magyar Törzsi Gyűléssel (Kurultáj), amely hasonlatosan az Ősök Napjához, 2008 óta nemesíti, színesíti a magyar hagyományőrzés palettáját.

Minden nemzet életének egyik elengedhetetlen alapeleme a kollektív nemzeti tudat. A magyar nemzet valós hagyományainak megőrzése és átadása az egymást követő generációknak a nemzet megmaradásának legfontosabb záloga.

iden osok (2)

A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepségén tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és lovas vetélkedők, íjász programok, a magyar-hun-avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok lesznek. Hatalmas jurtatábor épül, kézműves bemutatók, kézműves vásár, gyermek programok és tudományos ismeretterjesztő előadások fogják emelni az ünnepi hangulatot.

A részt venni szándékozók a 0259-220-126 vagy a 0774-637-478-as telefonszámokon, illetve a Néppárt Kálvin János utca 1-es szám alatti székhelyén jelentkezhetnek. A busz indulási helye a nagyváradi Kanonok-sor, időpontja reggel 6 óra.