Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Idén is zárva a strand kapuja Mihályfalván

Az Érmelléken isteni áldás a termálvíz. Nagy is az ázsiója, hisz nemcsak strandolásra használják, de több településen zöldenergiaként is hasznosítják már. Míg Hegyközszentmiklóson és Székelyhídon teljes kapacitással folyik a forró víz kihasználása, addig Csokalyon és Érmihályfalván sok évvel ezelőtt, anyagi megfontolásból lefojtották a termálvizes ereket. A strandok medencéi pedig azóta is porladoznak, ebek harmincadjára hagyatva.

Érmihályfalván tehát idén is zárva a városi strand kapuja, amely mintegy másfél évtizede áll kihasználatlanul a Móka-patak partján. A leköszönt városvezetőség minden esztendőben azzal bíztatta a mihályfalviakat, hogy üzembe helyezi a létesítményt, nem úgy, mint az egykori bérlő, aki csak a hozzá tartozó Aqua Diszkót működtette, és csakis arra korlátozta tevékenységét, holott a várossal kötött bérleti szerződés a strand üzemeltetésére is kötelezte volna. Majd amikor az önkormányzat részére is nagy falatnak bizonyult a strand beüzemelése és fenntartása, versenytárgyalásokat hirdetett meg annak érdekében, hogy új gazdát találjon a fürdőnek. Ám a hozzá tartozó, mintegy ötezer négyzetméternyi terület és az épület ma is kihasználatlanul várja a szebb jövőt – bár a hajdani Aqua Diszkó épületét a jelenlegi városvezetőség Gödör Rendezvényházzá avanzsálta, ahol ilyen-olyan fórumokat, bálokat tartanak. Ez volt minden, amit tehettek a jelenlegi szűkös költségvetés mellett.

iden is 1

A strand területe mindenre alkalmas, csak fürdőzésre nem

Az elmúlt esztendőkben háromszor is meghirdették a versenytárgyalásokat a strand, illetve a hozzá tartozó diszkó üzemeltetésére, ám nem volt rá jelentkező. A szórakozóhelynek akadt volna gazdája, de azt a fürdő nélkül nem adta a volt városvezetőség. A strand fenntartása pedig költséges mulatság egy magánvállalkozónak. Arról nem is szólva, hogy a termálvíz megléte is bizonytalan. Mivel sok évvel ezelőtt fojtották le, fennáll a lehetősége, hogy az ér más utat tört magának. Ennek tükrében sem merték bevállalni a zsákbamacskát, okulva az előző tulajdonos kálváriájából, annak ellenére, hogy Kovács Zoltán, a város előző polgármestere egyik alkalommal azt deklarálta a termálvízzel kapcsolatban, hogy az ér igenis létezik, szakemberek is bizonyították.

A városlakók elvárása tehát jogos, valahányszor azzal „háborgatják” a mindenkori városvezetőséget, hogy ennyi esztendőn keresztül miért nem lehetett áldozni erre a mintegy negyven esztendős létesítményre, hogy kiszolgálhassa a lakosságot, hasonlóan a hetvenes évekhez, amikor a fénykorát élte.

A napokban is hőségriadó van érvényben országszerte. Akik tehetik, autóba ülnek és a magyarországi Hajdúszoboszlóra, vagy a közeli érmelléki fürdőhelységek felé veszik az irányt. A hajdani strand területe pedig ebben az esztendőben is csak bográcsos-főzőversenyekre, illetve más hasonló rendezvényekre szolgál.

Sütő Éva