Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Idén is üresen marad a Léda-ház

Több nagy tervezgetés, kulturális projekt látott már sajtónyilvánosságot az elmúlt években a nagyváradi Léda-ház kapcsán, azonban úgy fest, Ady Endre egykori múzsájának, Brüll Adélnak a háza még jó ideig csak egy elhagyatott kísértettanya marad, kitéve a lepusztulásnak. A váradi Fő utca (ma Republicii) 59. szám alatt levő ház szalonjában annak idején a költő szerelme fogadta a múlt századi váradi elit neves alakjait. Korabeli versek, novellák, újságcikkek bizonyítják, hogy a ma Léda-házként ismert épület valójában a város egyik legnépszerűbb irodalmi szalonja volt. Ma csak egy üres, lepukkant ház. S valószínűleg egyhamar nem is lesz más, ugyanis mint ezt a minap Benyovszki Tündétől, a polgármesteri hivatal ingatlanügyi osztályának munkatársától megtudtuk, egyelőre semmilyen döntés nem született arról, mi is legyen az egykori múzsalakkal, s értesüléseink szerint nincs is napirendre tűzve ez a kérdés a városi tanács elkövetkező ülésein.

iden is uresen

Hét évvel ezelőtt, 2006 februárjában megkötöttek egy (a váradi önkormányzatnál 54116-os iktatószámmal ellátott) szerződést, melyben az áll, hogy a Partium Alapítvány tíz évre megkapja a 230 négyzetméteres telket és a rajta álló Léda-házat havi 150 lejes bérleti díjért. Az akkor még RMDSZ-es váradi alpolgármester, mára szenátorrá avanzsált Biró Rozália is tagja az alapítvány kuratóriumának, azonban megoldás helyett csak egy, a sajtóban jól megszellőztetett botránysorozat pattant ki az eset kapcsán. A megjelent cikkek szerint ugyanis a Léda-ház csak 2007-ben került jogerősen a váradi önkormányzat tulajdonába, s a törvények előírta nyílt árverést, az ingatlan bérbeadásának meghirdetését elmismásolták, átjátszva ezzel az épületet a Partium Alapítványnak. Brüll Adél házát közpénzből aztán 2008-ban úgy-ahogy felújították. Ezt követően nyilatkoztak a Partium Alapítvány kuratóriumának tagjai arról, hogy az ingatlanban létrehoznak egy úgynevezett Léda-emlékszobát, ahol irodalmi délutánokon, kiállításokon, matinékon ismerhetik majd meg a költészet kedvelői a híres magyar múzsa életútját és a kort, amelyben élt. Ezekből a tervekből azonban mindeddig semmi nem lett, hacsak nem számít valaminek az a néhány kampánypropaganda, mely a váradi Ady-kultusz margóján ígért pénzt, paripát, Léda-emlékszobát a váradiaknak, s melyekből semmi nem valósult meg.

A Léda-ház tulajdonjoga, jövője a mai napig sem tisztázott. A ház egyik szárnya magántulajdonban van. A másik épületszárny pedig, mely kapcsán a poéta, illetve a híres múzsa nevével fémjelzett panamasorozat elindult, valójában egyetlen percig sem volt a Partium Alapítvány tulajdonában (jelenleg is a városé), s ott semmilyen kulturális vagy egyéb tevékenység soha nem történt. Pár hete azonban román üzleti berkekben elterjedt egy pletyka, miszerint egy Olténiából ideérkezett román vállalkozó fel szeretné vásárolni az ingatlant, hogy ott majd játéktermet létesítsen. A váradi önkormányzat illetékesei azonban azt állítják, őket senki nem kereste meg ez ügyben eddig, s a Léda-ház eladása már csak amiatt sem jöhetett szóba, mert nem is került terítékre ennek az ingatlannak a sorsa mindeddig. Így tehát a nagy Adys pártpropagandák mentén csak remélni lehet, hogy valami csoda folytán a régi váradi kultúrának ez az emlékhelye nem válik végképp romhalmazzá vagy bevándorolt szerencsejátékosok barlangjává.

Szőke Mária