Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Idén is megtartják a Partiumi Ady Endre Szavalóversenyt

A jövő hét végén, november 21-én és 22-én immáron tizenegyedik alkalommal rendezik meg  a nagyváradi Ady Endre Líceum szervezésében a Partiumi Ady Endre Szavalóversenyt, tudtuk meg azon a tegnapi sajtótájékoztatón, melyet az iskola igazgatónője, Tóth Márta és Cseke Attila, RMDSZ-es parlamenti képviselő tartottak.

A képviselő a Partium Alapítvány küldötteként jelent meg a sajtótájékoztatón, ugyanis az alapítvány kuratóriumi tagja (Földes Béla), akinek ott kellett volna lennie, hiányzott. A szavalóversennyel nemcsak a költőzseni kultuszát szeretnék ápolni, hanem egyfajta közösségformáló jelleget is adnának ennek, hiszen öt megyéből érkeznek ide azok a diákok, akiket Ady lírájának szeretete kovácsol majd egy csapattá.

iden

Tóth Márta és Cseke Attila

A IX- XII.. osztályos diákoknak a két kötelező verssel, illetve három szabadon választott Ady-verssel kell készülniük. A megmérettetés két kategóriában zajlik: a IX-X. osztályosok számára a két kötelező Ady-vers lesz az A szenvedésnél többet és az Áldozás piros kedvvel, a XI-XII. osztályosok számára pedig a Mai próféta átka és Az idő rostájában című költemények. A november 21-én és 22-én zajló versenyen mintegy harminc diák vesz részt, Bihar, Kolozs, Szatmár, Szilágy és Temes megye mellett magyarországi településekről is – Berettyóújfaluról, Derecskéről, Debrecenből. Minden iskola két diákot küldhetett, akik a két kategóriában képviselik tanintézetüket. A zsűriben pedig idén Csatlós Lóránt színművész, Ferkő Emília magyar szakos tanfelügyelő, Veres-Kovács Attila református lelkész, Boros Emőke, magyartanár, valamint Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője lesz.

A Partium Alapítvány pályázata nyomán a Communitas Alapítvány idén háromezer lejjel támogatja a versenyt és valószínűleg a magyarországi Balassi Alapítványtól is kapnak majd támogatást.

Sz. M.