Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Idén is lesz Kurultáj a bugaci pusztán

Ebben az évben is Bugac ad otthont a Kurultájnak. Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényén, augusztus 8. és 10. között idén már 27 ország képviselteti magát. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szerint a rendezvénynek fontos szerepe van Magyarország keleti nyitásában, mert erősíti a bizalmat a résztvevő nemzetek között.

iden is lesz (3)

A Kurultaj szó, illetve ennek változatai az altaji nyelvekben (ezen belül főként a különböző török nyelvek nagy részében) törzsi gyűlést jelent. Ez a szó a törzsi rendszerben és az erre épülő törzsi szövetségekben élő sztyeppei lovasnomád kultúrák szinte mindegyikében megtalálható vagy megtalálható volt. A lovasnomád magyar törzsek is tartottak törzsi gyűléseket (ezt a korabeli bizánci és arab források is megemlítik), amelyek fontos szerepet játszottak a közösség életében. Ilyen törzsi gyűlésen döntöttek sok fontos kérdésben, illetve ilyen alkalmakkor találkoztak a különböző törzsek vezetői, valamint gyakran a több törzset is érintő hadivállalkozásokról tanácskozhattak.
Aa törzsi gyűlés tehát az ősi magyar kultúra része. A magyar irodalmi múltban is szerepel néhány utalásban, valamint Jókai Mór Bálványosvár című regényében, ahol leírja: „a székelyek körültajt ültek”.
Ma a Kurultáj-Magyar Törzsi Gyűlés a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. Több mint száz Kárpát-medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével valósul meg. Több száz lovas és több ezer gyalogos hagyományőrző (főleg ősi hun, avar és magyar viseletben, páncélzatban) vesz részt benne aktívan. Az első Kurultájon több ezer helyi kazak, valamint a Kárpát-medencei magyarok küldöttei vettek részt Bíró András Zsolt vezetésével. A rendezvény hatalmas sikerrel és a kazak média nagy érdeklődésével zárult.
A törzsi gyűlés végén a vezetők megállapodtak, hogy a következő évben Magyarországon tartanak Kurultájt, ahova a Madjar törzs képviselői is ellátogatnak.

kurultaj-15

A Kurultáj hivatalos honlapján (www.kurultaj.hu) könnyen elérhető minden információ azok számára, akik részt szeretnének venni ezen. Megtalálhatni itt a részprogramok szervezőinek telefonszámait, illetve elektronikus postacímét is. A megadott elérhetőségeken lehet bejelentkezni a lovasoknak, a jurtatáborba, színpadi programokhoz, kézműves vásárba, az étel- és italárusításhoz és a sajtó munkatársainak. Ezenfelül információkat kaphatnak a hagyományőrzők és az íjászprogramokba jelentkezők is.