Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Idén is Karácsonyi Vásár

November 30 és december 31 között harmadik alkalommal kerül sor Karácsonyi vásárra Nagyváradon, amely idén sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a részletekre és a népszerűsítésre.

Mihai Jurcă, Florin Birta és Angela Lupşea

Mihai Jurcă, Florin Birta és Angela Lupşea

A nagyváradi városházán ismertette Florin Birta alpolgármester, Mihai Jurcă, a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) vezetője és Angela Lupşea, a Nagyváradi Vár-és Várostörténeti Múzeum igazgatója az idei Karácsonyi Vásár programját.

iden 2

A két helyszínen zajló rendezvények városiasabb kínálattal november 30. és december 31. között a Fő téren (Piaţa Unirii), tradicionális karácsonyi műsorokkal pedig december 8 és 17 között a várban várják az ünneplőket és szórakozni vágyókat.

Florin Birta közölte, hogy a szóban forgó hónap idejére le lesz zárva a közlekedés a Fő téren, és november 28-tól (18 órától) kezdődően egészen január 2-ig (16 óráig) leáll a gépkocsiforgalom a látogatók biztonsága érdekében. Az alpolgármester az elhangzottakhoz hozzátette, hogy az idei vásár különlegessége egy 16 méter magas, körülbelül 30 ülőhelyes óriáskerék lesz, amely jelenleg az országban egyedülálló módon áll majd rendelkezésre a karácsonyi periódusban, illetve a tér homlokzatai is ki lesznek világítva, amely szintén a látványt teszi majd sokkal szebbé azok számára, akik a magasból akarják szemrevételezni a várost.

Mihai Jurcă elmondta, hogy az idei vásár népszerűsítését budapesti és bukaresti újságírók Nagyváradra látogatása, valamint internetes és rádiós kampány is szolgálja, és a szokásos gyermekprogramok (Télapó Háza, különféle kézműves alkotóműhelyek), illetve étel-és italkínálat mellett 3D szimulátor, és különféle, a karácsonyi-télies, hópelyhes hangulatot megidéző és egy, Jézus Krisztus születését illusztráló kivetítők is gondoskodnak majd. A melegedni vágyók számára egy 200 négyzetméteres sátor is rendelkezésre áll majd a Fő téren, ahol december 8. és 10. között a Coca Cola Karaván gondoskodik a programokról két teherautóval.

A várban ugyanakkor, amint azt Angela Lupşea elmondta, sokkal több lesz a zárt térben tartott program, és a rendelkezésre álló két hétvége során ingyenes lesz a múzeumlátogatás, amelyhez tárlatvezetés is tartozik román és magyar nyelven egyaránt. A várban a Lions Club jóvoltából egy Vintage ruhavásár is megszervezésre kerül jótékonysági célokkal, illetve helyi kézműves termékeket is lehet majd vásárolni, többek között a Crişana Termelők Egyesülete jóvoltából, és természetesen sor kerül egy disznótoros vacsorára is, amely lehetőséget ad friss termékek megvásárlására. A zenei programok sorában természetesen karácsonyi énekek hangzanak majd el december 11. és 23. között, minden este, és olyan művészek lépnek fel, mint például Ianna Novac, Boney M (Liz Mitchell) és Ştefan Bănică Junior.

A szervezők szeretnének köszönetet mondani támogatóiknak: Raiffeisen Bank, Andromi, Coca Cola, Carrefour Era Oradea, My Deck és Queens Étterem.

Szamos Mariann

 

Képsz: Mihai Jurcă, Florin Birta és Angela Lupşea