Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Idén befejeznék az expressz utat

Bár december 15-éig halasztást kértek a nagyváradi belső expressz út befejezésére, Mircea Mălan alpolgármester szerint év végére már járhatnak rajta az autók. A belváros közúti tehermentesítését szolgáló új út a Alsó Körösoldali (ma Făcliei) úton levő Constantin Prezan hídtól kiindulva a Felső Görögoldali (ma Piatra Craiului), a Nagy Sötétági (ma Adevărului), Kálvária (ma Gheorghe Doja), a Kórház (ma Louis Pasteur), a Hegyesi Márton (ma Ecaterina Teodoroiu), az Alsó Dorongosi (ma Izvorului) utcákon a Füstös-hídig (ma Teodor Neş) halad majd.

iden1

Pénteken reggel a Felső Görögoldali és a Nagy Sötétági utcáknál épülő felüljárónál számoltak be az elöljárók az útépítésről. A tavaly októberben elkezdett út háromnegyede elkészült, mondta Mircea Mălan alpolgármester, jelenleg is több helyen dolgoznak egy időben, például a két felüljárónál (ezeknek 54 gerendája már a helyén van) és a Füstös-hídnál lévő körforgalomnál. Egy 660 méteres szakasznak nem tudtak még nekikezdeni, ami a Román Vasúttársaság területén húzódna, erre a szakaszra még várják a jóváhagyást, mondta Mircea Mălan, aki szerint ezzel a szakasszal is elkészülhetnek határidőn belül.

iden 2

A felüljárónál egyébként láthattuk, hogyan erősítik meg a támfalakat, és az alpolgármester azt is elmondta, hogy ezeket úgynevezett polimerizált szalagokkal rögzítik és földdel töltik fel a közöttük lévő helyet.

Az útnak az eredeti terv szerint idén október végére kellett volna elkészülnie, az áfával 14,9 millió eurós projektre a Magyarország–Románia 2007–2013 Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyertek 5,5 millió eurós támogatást, a különbséget a váradi önkormányzat saját költségvetéséből fedezi.

Fried Noémi Lujza