Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ideje felfrissülni!

Kívánhatok január vége felé közeledve boldog új évet? Mivel idén először találkozunk, élek a lehetőséggel. Boldog új évet kívánok! Bár a szövegszerkesztő helyesírás-ellenőrző programja zöld színnel figyelmeztet, hogy jelentéstől függően akár egybe is írhatom az új évet, ezúttal a különírt változatra szavazok. Az újév csak akkor írandó egybe, ha január elsejéről beszélek, és valószínűleg az emberek jókívánsága nem csak egyetlen napra szól. De miről is olvashat a Szóvigyázó mai részében? Többek között arról, hogy milyen kávés írásmódok vannak, milyen betűket választhat a különböző stílusú szövegeihez, hogyan lehetnek magyar betűi a számítógépén/laptopján… Természetesen ez még nem minden, köszönöm, hogy folytatja az olvasást.

 

Kávés írásmódok

Jóleső érzéssel szürcsölte a reggeli kávéját? Sikerült felébrednie tőle vagy egyáltalán nem hatott? Hányat fogyasztott el azóta? A fekete színű ébresztőnek még világnapja is van; a kezdeményezés a nyolcvanas években indult Japánban, hivatalosan viszont 2009-től ünneplik világszerte. Ezúttal a kávéval kapcsolatos szavak helyesírására szeretnénk felhívni a figyelmét.

 

Egybeírjuk

1. A kávéültetvényeknek is árt a klímaváltozás.

2. A kávécserje termése a zöld színű, pörkölés előtt álló kávébab. Egyébként a német kaffebohne szó tükörfordítása.

3. Már a webáruházakból is rendelhetünk kávédarálót jutányos áron, gyors szállítással.

4. A kávéautomaták segítségével jó minőségű és kedvezményes árú italokhoz juthatunk.

5. Hagyományos és elektromos kávéfőzők közül is lehet választani. De! Bár sokan egybeírják, a kávéfőző gépet külön kell írni.

6. A tejeskávé néven emlegetett kávéspecialitás más-más módon készülhet a különböző országokban.

(Készítette: Farkas-Ráduly Sándor)

(Készítette: Farkas-Ráduly Sándor)

7. A bécsi kávé egy kávékülönlegesség, amelyet akár otthon is elkészíthetünk. Kell hozzá tíz dkg főzőcsokoládé, 4 evőkanál tej és ugyanannyi tejszín keveréke, 5,5 dl forró erős kávé, 1,5 dl tejszín, 1 kávéskanál cukor, illetve fahéj és kakaó a tetejére. (A recept forrása: www.noiportal.hu)

8. Az egyik reklám szerint „a kávékrémpor csodálatosan krémessé, teljessé varázsolja a kávézás élményét”.

9. Egyesek jósolnak belőle, mások növényvédő szernek használják, de folttisztításra is jó. Mi az? A kávézacc.

 

Különírjuk

1. Sokan nem látják értelmét a koffeinmentes kávénak, úgy néznek rá, mint az alkoholmentes sörre, amelyből pont a lényeg marad ki.

2. A pörkölt kávé csak néhány hétig tartható el számottevő minőségromlás nélkül.

3. A szemes kávé minden kávé alapja, és csak kis adagokban érdemes vásárolni.

(A minőségjelzős kapcsolatok tagjait általában különírjuk egymástól.)

 

A kétarcú

1. Kávéskanállal (kanálfajta) próbálta enni a levest. De! Nem szabad a cukorba nyúlni kávés kanállal. (Lehet, hogy evőkanállal kavarta meg a kávét és az lett kávés.)

2. Számtalan kávéscsésze, -bögre, -pohár (kávé felszolgálásra, fogyasztására, tárolására használt, meghatározott méretű és formájú csésze, bögre, pohár) közül választhatunk. De! Véletlenül összekentem, ezért el kell mossam ezt a kávés csészét (bögrét, poharat). (Valamivel szennyezett értelemben írjuk külön.)

 

Kávéház és kávézó

1. Budapesten alig van nyoma az egykori Pilvax kávéháznak, az épületet a 20. század elején lebontották. A budapesti New York kávéházat 2013-ban a világ legszebb kávéházának választották.

2. Hollókőn várja vendégeit a Hollóköves kávézó.

(A vendéglők, eszpresszók, üzletek, szállodák stb. megnevezésében a tulajdonnévi értékű tagot nagy kezdőbetűvel írjuk, míg az értelmezésre szolgáló köznévi tagot kisbetűvel kezdjük és különírjuk.) Pl.: Nyugati pályaudvar, Kis Rabló étterem, Hadik kávéház stb.

Tudta?

 A magyar származású Francesco Illy (Illy Ferenc) találta fel a vákuum-, azaz légmentes csomagolást, amely megőrzi a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját, ugyanakkor őt tartják az olasz presszókávé atyjának. Illy Ferenc Temesváron látta meg a napvilágot 1892-ben és 1956-ban hunyt el Triesztben.

Válasszunk betűket!

Tegyük fel, hogy a korábban olvasott szöveget szeretné megjelentetni egy kiadványban, vagy valamelyik internetes oldalon. Milyen betűtípust választana? Van kedvence, vagy olyanra szavaz, amelyik talál a szöveg stílusához? Az utóbbi lenne ideális. Egy szépirodalmi műhöz például a Reneszánsz betűcsaládból (Bembo, Garamond, Centaur, Palatino stb.) választhatunk hozzávalókat, de a Barokk stílus (Tótfalusi, Fournier, Baskerville, Times stb.) sem megvetendő.

Az alábbi ábrán egy nagyon durva megközelítése látható annak, hogy bizonyos szövegekhez milyen betűtípusokat használhatunk. Természetesen nem kell Szentírásként venni, mivel egyes stíluskategóriákon belül több száz betűtípust találunk, amelyeknek eléggé eltérhet a hangulata.

170126_Reggeli_Ujsag_betutipusok

 

Választási lehetőségek

Hogyha az olvasó figyelmét követelő, hosszú szöveget ír, kizárólag jól olvasható, klasszikus betűtípust válasszon. Én például nagyon szeretem a Monotype Corsivát, amelyet legfeljebb egy idézet kiemelésekor vennék igénybe. Az államvizsga-dolgozatom írásakor a Times New Roman betűtípust kérték, mivel sokak szerint azt lehet a legkönnyebben olvasni.

 

Az is fontos, hogy egy szövegen belül minél kevesebb betűtípust használjunk, azok betűváltozatai – valódi dőlt betű, kiskapitális stb. – ellen pedig nincs kifogás. Emellett keverhetjük is a betűket, de figyeljünk arra, hogy a kis különbség nem különbség. Nem sok értelme van két azonos osztályba tartozó betűtípus, például két talpnélküli betű, két talpas antikva, vagy két írott típus vegyítésének.

Az alábbi fotón a Helvetica (fent) és az Arial (lent) betűtípust kevertem – mindkettő talpnélküli, más néven groteszk –, de őszintén bevallva, nem értem el a várt eredményt. Alig lehet megkülönböztetni a kettőt. Viszont használhatok egy írott betűtípust és egy klasszicista antikvát, garantáltan erős lesz az eltérés.

 

Betűkeverés

A szövegszerkesztőben a már említett, sokak számára elcsépeltnek tűnő Times New Roman betűtípussal írok, amelyet a blogon a Book Antiqua vált fel. A képaláírásokhoz az Andale Mono betűtípust használom, míg a nevem a Comic Sans MS-sel jelenik meg. Szerintem ennyi bőven elég ahhoz, hogy átláthatóvá váljon a szöveg.

Akár elektronikusan, akár kézzel fogható formában jelenik meg a szövegünk, legyünk tisztában azzal, hogy a betű csak töredéke az összhatásnak. Egy nyomtatvány esetében például sokat számít annak mérete, a papír minősége, a szedéstükör nagysága, azon belül pedig betűméret és a sortávolság is sokat nyom a latban, és mindezek mellett az illusztrációkkal is összhangban kell legyen a betűtípus.

 

Nincsenek magyar betűi? Ezentúl lesznek!

Ahhoz, hogy helyes legyen a szövege, ajánlatos ékezeteket használni. De mi történik, ha nem találja a magyar ékezetes betűket az asztali számítógépén vagy a laptopon? Ha követi az utasításokat, néhány perc múlva Ön is könnyedén használhatja az é, í, ó, ö betűket, és még sorolhatnánk…

Start menü › Control Panel (Vezérlőpult) › Region and Language (Nyelv és régió) › Keyboards and Languages (Billentyűzetek és nyelvek) › Change keyboards (Billentyűzetváltás) › Add (Hozzáadás) › Hungarian 101-key (101 gombos magyar billentyűzet)

Az is meglehet, hogy nem találja a hosszú í betűt. Ha sürgősen szüksége lenne rá, tartsa lenyomva az Alt-billentyűt, egy másik ujjával pedig nyomja meg a J betűt. Egy próbát megér! Az Í betűhöz pedig az Alt és az I párosára van szükség.

 

Felelésre felkészülni!

Ugye, hogy még viccnek is rossz? De az iskolában könnyen megtörténhet, hogy mindegyik óra elején számonkér a szigorú tanár néni. Ha 2015 augusztusában, még az új helyesírási szabályzat megjelenése előtt gépeltem volna be a mondatot, külön kellett volna írni a számon kér kifejezést, ami jelenleg helytelen.

Ugyanez történt a számontart (egyik rokon értelmű szava a nyilvántart) szókapcsolattal is, kizárólag az egybeírt változat az elfogadott.

Korábban mindkettőre különírandó, állandósult szókapcsolatként tekintettek, a mostani szabályzat szerint azonban a kifejezés hagyományosan egybeírandó, ugyanúgy, mint a számonkérés és a számontartás.

Ehhez hasonlóan a dércsípte (levelek), a molyrágta (szőnyeg), napsütötte (táj), életbelépés, bérbeadás, célravezető stb. szófordulatok is egybeírandók.

170126_Reggeli_Ujsag_szemuvegkeret