Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ideális társadalom

Mióta megszületett a Homo sapiens, keresi az ideális együttélési formákat, az ideális társadalmat.

Az ősközösség modernebb formája a kommunizmus volt. Bukása egyértelmű. Nem az elmélettel volt különösebben baj, hanem az emberrel, amely nem nőtt fel ezekhez az eszmékhez, hogy a közösség érdekét fontosabbnak tartsa a magáénál.

A kapitalizmus egyéni ambíciókra, szűk csoportérdekekre épül; születnek ugyan kiugró eredmények, de ezen a társadalmon is a válság jelei mutatkoznak.

Az EU elméletben ideálisnak tűnik, de a termékek szabad áramlásának is vannak negatív következményei. A fejlettebb országok olcsó termékei kiszorítják a piacról a fejletlenebb országok drágább termékeit. A nyugati országok elszívják az olcsó hazai munkaerőt.

Neves írók, filozófusok, szociológusok keresik az ideális társadalmat. Tamási Áron neves székely író egészen a mennyországig, a túlvilágig elment. Víziójában arra a következtetésre jutott, hogy ott is van korrupció.

Ha ott fenn nincs ideális társadalom, akkor talán az alsóbbrendű lényeknél. Egyik alkalommal az MTV adásában egy tudományos előadást láttam a pingvinekről. Meglepő volt. Az északi sarkon rossz időben összebújnak egy csoportba. De nem sokáig, mielőtt elgémberednének, váltják egymást, a szélsők bemennek a körbe, onnan pedig mások jönnek ki, hogy akár testükkel is védjék a többieket.

Így működik a társadalmi rotáció.

Tanulhatnánk tőlük.

V. Szilágyi István