Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Huszonöt éves lesz az NDF

Szerdán tartotta éves nagygyűlését a nagyváradi Német Demokrata Fórum, amely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az év kiemelkedő eseményét jelentette a német származású lakosság oroszországi deportálásának 70-ik évfordulójáról történő megemlékezés, melynek keretében Böcskei László római katolikus megyéspüspök mutatott be német nyelvű szentmisét januárban a kapucinus-templomban.

Mint elhangzott, 1945 januárjában 546 embert hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba. Közülük 116-an vesztek oda, a hazatértek közül pedig mára már csak 28-an élnek és nagyon idősek. Az NDF nagy becsben tartja őket, és kötelességének tekinti, hogy a jövőben is gondoskodjon róluk, amíg csak lehet – hangsúlyozta Helene Vodă, a szervezet váradi vezetője.

huszonot 2

Mint a beszámolókból kiderült, a váradi NDF-nek hivatalosan jelenleg 391 tagja van. A szervezet keretében működik egy kórus, illetve egy-egy ifjúsági és felnőtt néptánccsoport, amelyek számos fellépésen vettek részt az elmúlt évben, belföldön és külföldön egyaránt. Az NDF keretében ugyanajkkor működnek sakkozói és bélyeggyűjtői klubok és számos csoportos kirándulást szerveznek minden évben.

huszonot 1

Az NDF egyaránt hangsúlyt fektet a fiatalság nevelésére és az idősek gondozására. A német líceumba 337 diák jár és az előkészítő osztályba már 52 gyermeket beírattak. A német óvodákba pedig összesen 169 gyermek jár. Az NDF-tagok átlagéletkora ugyanakkor folyamatosan nő, ezért egymásra és az idős generációra is kiemelt figyelmet fordítanak. A szervezet szociális segélyt nyújt az arra szoruló nyugdíjasoknak és számos egyéb módon is támogatja időseit. Az idei évre szóló tervek között szerepel többek közt egy önkéntes-hálózat létrehozása is, annak érdekében, hogy rendszeresen látogassák és apró szolgálatok révén segítsék a mozgásukban korlátozott időseket.

Az NDF ugyanakkor folyamatosan szervez kezdő és haladó szintű német nyelvkurzusokat, valamint kapcsolatrendszerének lehetőségeihez mérten információkkal és munkaközvetítéssel segíti azokat, akik Németországba vándorolnának ki. Az idei év legkiemeltebb eseménye az NDF létrejöttének 25-ik évfordulója alkalmából rendezendő ünnepség lesz, amelynek a Partiumi Keresztény Egyetem díszterme ad majd otthont május 8-án.

Sz. G. T.