Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Huszonöt éves a MIDESZ

Az 1990. januárjában létrehozott Magyar Ifjúsági Demokrata Szövetség (MIDESZ) mára egyetlen működő Bihar megyei szervezete, a nagyszalontai tartotta megalakulásának negyedszázados ünnepségét a hónap derekán. A jelenleg is aktív, sok programmal jelentkező hajdúvárosi ifi csapat a bizonyítéka annak, hogy a hagyományt nemcsak ápolni lehet, hanem tovább örökíteni. A számtalan átalakuláson átesett szalontai MIDESZ vezetősége az utóbbi esztendőkben is alkalmazkodni tudott a körülményekhez és a fiatalság egyre gyorsabban átalakuló igényeihez. Bizonyítja mindezt az, hogy az augusztus 15-ei, immár 25. MIDESZ-szülinapon is több száz fiatalt csábítottak a helyi strandra, ahol a sportvetélkedők mellett kerekasztal-megbeszélésre, régi és jelenlegi tagok találkozójára és eszmecseréjére, este pedig emlékezetes koncertre is sor került.

Huszonot 2

A Communitas Alapítványtól pályázaton elnyert támogatásból nem sokra futotta, de a fiatalok annál kreatívabbak voltak. A sportvetélkedők valóban baráti hangulatban zajlottak le. A strandfoci, röplabda, lábtenisz legalább akkora sikert aratott, mint a helyi strand adottságait kihasználva megtartott csobbanó verseny, melynek során a legcifrábban vízbe ugró fiatalt díjazták a szervezők, akik szinte mindenkinek kedveskedtek egy-egy mideszes kulcstartóval, trikóval, hűtőmágnessel.

Huszonot 3

A délelőtt folyamán először a futballkupát szervezték meg, erre öt csapat nevezett be (a szalontaiak mellett a környező településekről is: Árpádról, Erdőgyarakról, Mezőbajról), s végül a mezőbaji együttes került ki győztesen. Ezután az egyéni és páros versenyszámok következtek, a szervezők külön-külön díjaztak minden nyertest.

Huszonot 4

A nap egyik legérdekesebb programja az a kerekasztal-beszélgetés volt, amelyre régi MIDESZ-tagokat is meghívtak. Az ifjúsági szervezet mai „keménymagja” mellett meg is jelent két alapító tag, Szalók Sándor és Jámbor Ferenc, akikkel a korábbi vezetők közül Cseke Sándor, valamint a mostani elnök, Laczikó Csaba beszélgetett. A kötetlen eszmecserébe csatlakoztak a jelenlévők is, így valóban tartalmas és tanulságos beszélgetés alakult ki. Mint kiderült, és mint a „régi motorosok” is elismerték, az elmúlt két és fél évtizedben nemcsak a körülmények és a lehetőségek változtak meg gyökeresen, hanem a fiatalság is. A „régi idők” emlékeinek felelevenítése közben számtalan jó tanács elhangzott, és a jelenlévők együtt keresték arra a választ, hogy miképpen lehet napjainkban kimozdítani a fiatalságot a számítógépek, okostelefonok és úgy általában a virtuális valóság világából. Mint kiderült, kellő kreativitással és vonzó marketinggel ma is lehet eredményeket elérni, ám ehhez komoly munka szükségeltetik. A bulik, a koncertek ma már nem annyira érdekesek, mint korábban, ezért minden programba be kell csempészni valami különlegességet, amitől úgy érezhetik a fiatalok, hogy megéri részt venniük. Az építő párbeszéd után a szervezők megvendégelték a részvevőket, majd a délutáni sportprogramokra koncentráltak.

Huszonot 5

Este a MIDESZ 25. születésnapja méltó módon lett megünnepelve. A budapesti Pozitív zenekar közel kétórás koncertjét ugrálták, csápolták végig a fiatalok.

B. B.