Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Húszéves a belényesi Habitat

A rászorulók lakhatási körülményeinek javításával foglalkozó belényesi Habitat for Humanity Egyesület december 17-én, szombaton ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját, egy jótékonysági gálaest keretében, melyen több mint kétszáz fő vett részt.

„A 2017-es év folyamán szeretnénk több jótékonysági estet is szervezni, de tartunk majd nyílt napot is, amikor mindenki megtekintheti a munkánkat, ugyanakkor folytatjuk hagyományos eseményeinket, mint a Húsvéti ház vagy a Nők építenek” – nyilatkozta Nicoleta Degău egyesületelnök.

huszeves 1

A keresztény-ökumenikus egyesület jubileumi ünnepsége közös imádsággal vette kezdetét, majd a Habitat által megsegített gyermekek énekeltek karácsonyi énekeket. Ezt követően Adrian Ciorna, az egyesület romániai alapítója beszélt a kezdeti évekről, felelevenítve az indulás nehézségeit. Az eseményen közreműködött a belényesi Re-Open Theater, valamint a Dor Bihorean együttes.

Az est résztvevői egy jótékonysági árverésen is részt vehettek, amelyen 14 helybéli művész alkotásai mellett többek közt egy Simona Halep által dedikált teniszlabdára is licitálhattak. Volt ugyanakkor tombolajáték is, melynek keretében 44 nyereményt sorsoltak ki az egyesület támogatói közt. Az eseményen számos helyi elöljáró részt vett, többek közt Petru Mlendea polgármester, Ovidiu Dăescu alpolgármester és Bogdan Gheorghe képviselő. Az est során tett felajánlásokból közel tízezer euró gyűl össze, amelyet az egyesület a 2017-es „húsvéti ház” megépítésére fordít majd, melynek haszonélvezője egy kétgyermekes belényesi család lesz.

huszeves 2

A gálaest végén ugyanakkor egy hatalmas meglepetés is érte az egyesületet. A szervezet egykori alapítója Adrian Ciorna, aki jelenleg a Belényesi Irgalmas Szamaritánus Egyesület elnöke, egy 50 ezer euró értékű támogatási szerződést és partnerségi megállapodást nyújtott át a Habitat elnökének.

Az 1996-ban alapított belényesi Habitat for Humanity húszévnyi aktivitás során több ezer ember lakhatási körülményein javított megyeszerte, köztük 300 családot vadonatúj otthonokhoz segítettek.  Ebben közel tízezer önkéntes volt segítségükre, valamint annak a 24 településnek a helyhatóságai, ahol tevékenységüket kifejtették. Az egyesület célja, hogy Belényes legyen Románia első olyan városa, ahol egyetlen család sem él rossz körülmények között a lakhatást illetően, valamint hogy az egész megyében jelentősen csökkentsék a nélkülözők számát.

Sz. G. T.