Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Húsvéti bevásárlás, fokozott ellenőrzések

Húsvét előtt néhány nappal máris nagy a forgalom az üzletekben és a piacokon. Az ilyenkor szokásos húsvéti ételek alapanyagait a háziasszonyok a lehető leghamarabb igyekeztek beszerezni. Ezzel párhuzamosan a Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársai is elkezdték a szigorított és folyamatos ellenőrzést.

husveti 3 (1)

A következő napokban a fogyasztóvédelmi szakemberek a Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatósággal közösen ellenőrzik a boltok polcain és a piaci standokon kínált árukat. Felhívják a lakosság figyelmét, hogy hústermékeket, tojást csakis megbízható helyről vásároljanak. Ne vegyenek zugárusoktól bárányhúst, és a boltokban is figyeljenek oda arra, hogy a vásárolt termék friss legyen, illetve rajta legyen az állatorvosi ellenőrzést igazoló bélyegző nyoma. Ez egy kék festékanyaggal nyomott kerek billog, kívül a „Romania” felirat olvasható rajta, belül pedig a „BH” megyejelzés az adott állategészségügyi kirendeltségeket jelző különböző számokkal, melyek bevizsgálták a levágott bárány- és birkaállományt, ezen kívül rajta kell lennie a „Controlat sanitar veterinar” felirat is.

Tojásból is lényegesen több kerül a vásárlók kosarába az ünnep előtt. E termék kapcsán is figyelmeztetnek a fogyasztóvédelmiek, hogy a vásárlók nézzék meg a tojásokra nyomott szavatossági időt. A tojás ára mérettől függően 55–80 bani között mozog. A festett, főtt tojásokat maximum 48 óráig lehet hűtőszekrényben tárolni. A húsvét egyik kedvelt fogása, a sonka is nagyon keresett cikk. Ezt is csak megbízható, ellenőrzött helyről vegyék, ne feledjék: a rosszul kezelt vagy romlott füstölt hústermékek életveszélyes baktériumokat tartalmazhatnak. A különféle csokoládéfigurák szavatosságát sem árt ellenőrizni, nehogy tavalyról megmaradt, lejárt termékeket sózzanak az árusok a vevők nyakába.

husveti 1 HA FER

Tegnapi terepszemlénken láttuk, óriási a kínálat a húsvéti csokitojásokból, különféle figurákból. Az árak mérettől és minőségtől függően változnak, vannak pár lejes, olcsó csokitojások és a drágább, minőségi csokoládéból készült figurák, melyek ára már 20–30 lej is lehet.

A hentesboltokban sokféle füstölt hústermék kapható, ezeket kilóra vagy darabra lehet megvásárolni, egy közepes füstölt sonka ára átlagban 45–80 lej között mozog.

Szőke Mária