Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hűsítő váradi szökőkutak

Ismét rátelepedett a kánikula Nagyváradra, így ilyenkor a szabadban, amikor szinte olvad talpunk alatt az aszfalt, és még a szél sem fúj, jól esik a szökőkutak hűsítő vizeinek közelében letelepedni egy padra, és a magasra szökellő vízpermeten megtörő napsugarak szivárványfényében gyönyörködni. Ilyenkor még az sem zavaró, ha a néha feltámadó szellő ránk fújja a vízcseppeket. Arra voltunk kíváncsiak, hány szökőkút van a megyeszékhelyen, és ezek közül mennyi működik.

szokokut

A Fő utcán tegnap délben mindenki az árnyékba húzódott

Miközben ez ügyben a városháza sajtóosztályától a vízművekhez irányítottak minket, több szökőkutat is lencsevégre kaptunk. Többségük működött (egyébként Váradon kilenc van ezekből), és a közelükben sokan le is telepedtek, meg-megálltak, de a déli órákban mindenki az árnyékba húzódott. A Fő utcai szökőkutaknál még a gyerekeknek sem volt kedvük a feltörő vízsugarak között szaladgálni. A Bémer (ma Ferdinánd) téri kis szökőkútba ottjártunkkor éppen egy vidéki asszony mártotta bele a kezeit, ellentétben a Magnólia parkban lévő kúttal, amelynek medre csontszáraz volt, és zöldalmával lett telehajigálva. Ez a helyzet tegnap délelőtt kiváló focipályát teremtett egy kisfiúnak, aki a gyümölcsöket rugdosva futkorászott körbe-körbe a máskor vízzel teli medencében. A pár éve a Béke-dombon épült szökőkutat hétfőn takarították ki, és tegnap már működött, akárcsak a nagyvásártéri.

husito 3

A nagyvásártéri szökőkút csodás látványt nyújt

Mint a vízművek sajtóosztályától megtudtuk, Nagyváradon nyolc szökőkutat gondoznak a helyi önkormányzat megbízásából, a Magnólia parkban lévő állítólag a RER Ökológiai Szolgáltató Zrt.-hez tartozik. Sajnos onnan senkivel sem sikerült felvennünk a kapcsolatot, viszont a vízművek részéről megtudtuk, hogy a Petőfi parkban és a Rhédey-kertben lévő szökőkutak meghibásodás miatt nem működnek.

Sükösd T. Krisztina

husito 1

Szökőkúti focipálya a Magnólia parkban