Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hurcolkodás és felújítás

Költözködés és felújítási munkálatok zajlanak majd a következő hetekben a nagyváradi barokk palotában, ahol a váradi római katolikus püspökség székhelye működik, tudtuk meg Böcskei László megyéspüspöktől.

Fotó: Farkas László

Fotó: Farkas László

A barokk palotát a romániai restitúciós törvényeknek megfelelően a váradi római katolikus püspökség visszakapta, azonban évekig nem foglalhatták el teljesen saját tulajdonukat, ugyanis az oda kvártélyozott múzeumnak egyszerűen nem volt hova hurcolkodnia, mivel az új múzeumépület körül egy évekig tartó huzavona, politikai sárdobálás alakult ki. A több esztendeig elhúzódó haccacáré remélhetőleg eljutott az utolsó fázisába, néhány hét és a püspökség teljes egészében uralhatja saját tulajdonát. Erről pár nappal ezelőtt tárgyalt Böcskei püspök és Pásztor Sándor, a Bihar megyei tanács elnöke. Mivel augusztusban a múzeum bérlete lejárt, azt most még két hónapra (tehát amíg a költözködés tart) meghosszabbították, így szeptember és október talán elegendő lesz a múzeum leleteinek szakszerű elszállításához a palotából az új székhelyre. A püspök elmondta, a tervek szerint jövő hónapban végre hozzálátnak a barokk palota felújításához, hiszen a püspökségnek az egész váradi katolikus közösséget érintő fejlesztési tervei vannak, s remélhetően ezeket most már meg is tudják valósítani.

Szőke Mária