Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hova lett a kultúrházra való?

Mintegy négy esztendővel ezelőtt, pontosabban 2013 nyarán közleményt bocsátott ki a Bihar megyei ügyészség, amelyben jelzi, hogy vádemelést javasol Tripó István vámoslázi (Vámosláz községközpont – Berettyókirályi, Hőke, Micske, Poklostelek, Sárszeg és Szentlázár beosztott falvakkal) polgármester ügyében, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak.

hova lett 1a

A Bihar Megyei Törvényszék mellett működő ügyészség pontosabban azzal gyanúsította Tripó István vámoslázi polgármestert, hogy 2008 áprilisában kivett a helyi költségvetésből 57 842 lejt, melyet kifizetett a kosgyáni Spridoncris Kft-nek. A cég ügyvezetője, Cristian Spiridon, hamis számlát állított ki az összegre. Bizonyítást nyert az is – állt a vádiratban –, hogy Tripó István, megtévesztve a kulturális minisztériumot, 650 ezer lej vissza nem térítendő támogatást igényelve a berettyókirályi kultúrház felépítésére, mely összeget később a Spridoncris Kft. bankszámlájára utaltatott át, a valóságban be nem fejezett építési munkálatokért.

Ami a berettyókirályi kultúrotthon építését illeti, az ügyészségi iratok szerint 2008–2009 között csak az alapozás történt meg, illetve felhúzták a betonfalak egy részét.

hova lett 1

A többi pénz pedig (a 650 ezer lej), amelynek az uniós projekt szerint való elköltése záros határidőn belül kellett megtörténjen, ott maradt Spridoncris Kft cég számláján. Visszatérítetlenül.

Azaz a valóságban úgy néz ki, hogy Tripó bizalomra, vagy ha úgy tetszik, becsületszóra fizette ki a cégnek a pénzt, hogy ne kelljen elköltetlenül visszautalnia a kulturális minisztériumnak, mivel akkor se pénz, se posztó alapon odalett volna a projekt. Tény, hogy elsőre csalásnak, sikkasztásnak, illetve cinkosságnak néz ki a dolog. Ha viszont mélyebbre ásunk az effajta ügyekben, kiderül, nem egyszer kerülnek polgármesterek hasonló kutyaszorítóba, ha a pénzek gyors elköltése teszi szükségessé az effajta lépéseket.

Nem mintha az ártatlanság mintaképei lennének (néhány kivétel mindig akad), de ilyen esetekben legtöbbször a rendszer a hibás. Nem csak a Berettyó vidéken, de az Érmelléken is megesett már hasonló eset több községgazdával is.

Volt rá példa, nem is egy, hogy év végére el kellett küldeni a számlát a felelős tárcának és becsületszóra számláztatták le a munkavállalókkal a kivitelezés költségeit, illetve a munka befejezését. Szerencséjük volt, mert a cég szavatartónak bizonyult és befejezte a munkát, így nem kellett visszautalni, mint el nem költött pénzt a szaktárcának, illetve az objektum is megépült. Tripó Istvánnak a jelek szerint nem volt ilyen szerencséje.

A peres hercehurca idején a vámoslázi elöljáró az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) rostáján is fennakadt, mivel megbízatása idején egy magáncég ügyvezetője is volt. A törvény értelmében a polgármesteri tisztséggel egyidőben nem lehet ügyvezetői munkát is végezni, aki nem tesz eleget a kitételnek, attól megvonják az önkormányzati megbízatást, illetve három évre eltiltják annak gyakorlásától. Tripó István 2004–2016 között vezette a Bihar megyei községet, 2016-ban emiatt a „hanyagság” miatt vesztette el a választásokon való részvételi jogát.

Kosztandi Mihály jelenlegi vámoslázi községgazda

Kosztandi Mihály jelenlegi vámoslázi községgazda

Időközben viszont a berettyókirályi kultúrházra kapott pénz „elsikkasztása” ügyében végleges bírósági döntés született, amelynek értelmében négy év és három hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Cristian Spiridont pedig, aki tulajdonképpen első kézből károsította meg az államot, öt év és 2 hónapot kapott.

A múlthét kedden kimondott végleges ítélet után a volt elöljárót nem találta a hatóság (a román hírcsatornák szerint Magyarországra akart szökni), így országos körözést adtak ki ellene. Tripó végül is pénteken, a margittai rendőrségen feladta magát.

A tavalyi önkormányzati választások óta Kosztandi Mihály, RMDSZ-es polgármester vezeti a községet, aki némileg segített tisztán látni az ügyben.

Érdeklődésünkre elmondta azt is, a végreható be fogja hajtani mind az egykori polgármesteren, mind a cégvezetőn a pénzeket, de több esély a közeljövőben nem mutatkozik a kultúrház megépítésére.

Sütő Éva