Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hova lett a csomagunk?

A mai rohanó világban, főleg a téli ünnepek előtti bevásárlási lázban megeshet, hogy a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön az ülés alá vagy a lábunk mellé letett csomagunkat, szatyrunkat a buszon vagy a villamoson felejtjük. Legjobb esetben rögtön a járműről való leszállás után kapunk észbe, de az is előfordulhat, hogy csak otthon vesszük észre, hogy hiányzik egy szatyrunk, táskánk. Csuzi Istvánt, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vezérigazgatóját arról kérdeztük, hogy mi a teendő hasonló esetben.

hova llett 1

Az igazgató elmondta, hogy havonta érkeznek hozzájuk hasonló bejelentések arról, hogy valaki a buszon vagy a villamoson felejtett, hagyott el valamit, és ritkábban arról, hogy egy becsületes megtaláló kíván visszaszolgáltatni egy elhagyott pakkot. Ám az eddigi legemlékezetesebb, legextrémebb eset tavaly novemberben történt, amikor valaki egy aktatáskát felejtett a váradszőllősi végállomásra befutó, piros 3-as vonalon közlekedő villamoson, és annak megtalálója úgy vélte, bomba van benne. Szerencsére vaklárma volt, és a helyszínre riasztott tűzszerészek csak személyes iratokat találtak benne.

Csuzi arra is felhívta a figyelmet, hogy minél hamarabb jelentik az esetet, annál nagyobb esély van a buszon vagy villamoson felejtett csomag(ok) megkerülésére. Ezt az OTL diszpécserszolgálatánál, a 0359/808-503-as telefonszámon lehet bejelenteni. „Annál hamarabb tudjuk értesíteni a villamosvezetőt vagy a buszsofőrt, minél pontosabb leírást ad az érintett a történtek körülményeiről” – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy ilyenkor fontos tudni a pontos időpontot és helyszínt (megállót), ahol leszálltak a tömegközlekedési járműről, illetve azt, hogy a villamos vagy busz milyen vonalon közlekedett (pl. piros 1-es villamos vagy 17-es busz stb.). A leggyorsabban akkor tudnak segíteni, ha az érintett megjegyzi a jármű oldalán vagy elején feltüntetett leltári számot. Az igazgató azt is elmondta, hogy általában a buszokon felejtett tárgyak hamarabb megkerülnek, mint a villamosokon hagyottak, mivel az utóbbi szerelvények nagyobbak, pótkocsijuk is lehet, és azokról a szemfülesebb utasok könnyebben magukkal vihetik a gazdátlan csomagot. Egyébként havonta történnek hasonló esetek, de Csuzi elmondása szerint 99 százalékban megoldódik a probléma.

Az OTL igazgatója arra is felhívja az utasok figyelmét, hogy még mindig vannak „aktív” zsebesek, így a pénzünket soha ne tegyük könnyen elérhető helyre, és ne a pénztárcánkban, hanem egy külön helyen tartsuk a villamos- és buszbérletünket. Amennyiben a bérletünket ellopnák, azonnal tiltassuk le a fentebb megadott számon. Az elveszett bérletet nem kell újra kiváltani, hanem személyesen kell jelentkezni az OTL székhelyén (Atelierelor utca 12. szám), ahol 10 lej ellenében új utazási kártyát kapunk, melyre áttöltik az eddigi adatainkat.

Sükösd T. Krisztina