Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hová kerülnek a karácsonyi fenyőfák?

A karácsonyi ünnep naptárilag advent első vasárnapjára készülve veszi kezdetét és vízkereszt napjával ér véget. A legtöbb háztartásban gondos válogatást követően fenyőfát állítanak az ünnep szimbólumaként, amelyet lehetőségeikhez mérten a családok igyekeznek szépen feldíszíteni.

hova 1

Fotó: Csikos Rolland

A karácsonyi fenyőfa – magasságtól függetlenül – mindenekelőtt illatos, színes, és a szeretet légköre övezi. Az ünnepi időszak végeztével azonban egy nagy eltakarítási akció veszi kezdetét, a fenyőfák egyik napról a másikra eltűnnek a szobákból, és legalább ilyen gyorsan el is felejtődnek.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Mi történik ezekkel az „elhasznált” fákkal? Nagyváradon a RER Ökológiai szolgáltató gyűjti be minden évben az utcai szemetesládák mellé kitett fenyőfákat, amelyeket aztán az Eco Bihor Megyei Hulladéktároló üzem gondjaira bíznak. Kovács Zoltán, az Eco Bihor komposztáló telepének vezetőmérnöke közölte lapunkkal, hogy a beérkező fenyőfák a komposztálási folyamat során nem részesülnek különlegesebb bánásmódban, mint a szintén hozzájuk szállított falevél – és fűrakások. Legelőször egy kézi válogatáson esnek át, amely során leválasztják róluk a nem lebomló anyagokat, majd 3–10 centiméteres darabokra aprítják azokat. A két hónaptól hat hónapig terjedő komposztálási folyamat során a hőmérséklet és a nedvesség állandó felügyelete mellett természetes úton valósul meg a lebomlás (az oxigént forgatással juttatják be a bomló anyagokhoz). A folyamat végén egy újabb válogatási szakasz következik, amikor is kisebb és nagyobb anyagokra osztják a végterméket. A kisebb anyagokat adalékos komposztként értékesíti a cég virágföldek vagy zöldtetők ültető közegei számára szállítva, mint például tavaly a nagyváradi Gomba-kilátó teraszai esetében.

Szamos Mariann