Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hősök arcképei a várban

A nagyváradi vár B épületében Hősök arcképcsarnoka címmel mintegy 80 darabból álló kiállítást tekinthet meg a közönség az elkövetkező két hét napjaiban, a székesfehérvári Krajczáros Alapítvány és a nagyváradi Tanoda Egyesület együttműködése jóvoltából.

hosok arckepei 2

Fotó: Csikos Rolland

A kiállítás egyike azoknak a tárlatoknak, amelyek a Festum Varadinum rendezvénysorozatának köszönhetően, az első világháború centenáriumi emlékünnepség-sorozataiba illeszkedve, elsőkként népesítik be a vár eddig lakatlan termeit. A két civil szervezet elnökeinek, Németh Istvánnak és Kecse Gabriellának a jóvoltából egy 2014-ben elindult és 2018-ban véget érő program keretén belül az első világháború szolgál e rendhagyó kiállítás témájául, amelynek portréi, festményei és tájképei az első világháború közkatonáit, parancsnokait, korabeli helyszíneit és eseményeit szemléltetik. A kiállítás anyagáról Németh István beszélt, aki elmondta, hogy az első, székesfehérvári megnyitó negyven képből állt, míg Nagyváradon most már száz alkotást lehet megcsodálni, melyek a Simon M. Veronika vezetésével tevékenykedő művészcsapat jóvoltából készültek el. Terveik szerint a további festményekkel bővített gyűjteményt civil szervezeteknek és önkormányzatoknak ajándékoznák oda. Szent László király várában a kiállítást és a vendégművészeket Huszár István alpolgármester üdvözölte.

A kiállítás megnyitójához Meleg Vilmos szavalatai teremtették meg a hangulatot.

Szamos Mariann