Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Horváth Anna leváltását kérik

Horváth Anna kolozsvári alpolgármester (képünkön) leváltását kérik a városi önkormányzatban ellenzékben működő Szociáldemokrata Párt (PSD) és Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) helyi képviselői.

Horvath Anna

A két párt közös önkormányzati frakciójának a vezetője, Dan Morar egy keddi közleményben sérelmezte, hogy Horváth Anna alpolgármester immár három hónapja nem látja el a teendőit. Az alpolgármester ellen befolyással való üzérkedés miatt emelt vádat a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA), mely el is tiltotta Horváth Annát hivatala gyakorlásától. Az ellenzéki frakció vezetője szerint az alpolgármester elleni büntetőeljárás rossz fényt vet a kolozsvári önkormányzatra.

„Tisztségben tartása Emil Boc polgármester hallgatólagos cinkosságát jelzi Horváth Anna valamennyi esetleges befolyással való üzérkedése ügyében” – idézte a közleményt az Agerpres hírügynökség. A kolozsvári ellenzék arra kérte a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi koalícióját, hogy a városháza jobb működése érdekében váltsák le Horváth Annát, és nevezzenek ki helyette mást az alpolgármesteri tisztségbe.

A DNA befolyással való üzérkedéssel vádolja, és október elejétől hatósági felügyelet alá helyezte az alpolgármestert, aki fizetés nélküli szabadságot vett ki eltiltása idejére. A bíróságra karácsony előtt benyújtott vádirat szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy ingatlanfejlesztőtől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. A kolozsvári táblabíróság még nem tűzte ki Horváth Anna ügyének az első tárgyalását.