Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Horthy-kultusz Hegyközpályiban

Nemrég közölte a Reggeli Újság, hogy Pályiban szobrot emeltek Horthy Miklós fiának, Horthy István tartalékos főhadnagy pilótának az emlékére, tiszteletére, aki önként részt vett a Szovjetunió elleni háborúban a hitleri fasiszta Németországgal szövetségben álló Magyarország haderejének tisztjeként. Az ifjabbik Horthy ebben a háborúban életét vesztette, amikor a repülőgépe ismeretlen okokból lezuhant, ő pedig szörnyethalt. Sokféle magyarázat, mendemonda kelt szárnyra a balesetről, még az is, hogy merénylet áldozata lett, de azt hiszem, hogy az igazság már sosem fog kiderülni.

Ez a szerencsétlenség még nem emelte Horthy Istvánt a híres, neves személyek sorába, a magyar nemzet nagyjai, vagyis azok közé, akik szobrot érdemelnek. Hogy Pályiban mégis úgy látták, szobrot érdemel, ez az ő magánügyük, nem vagyok illetékes eldönteni, hogy helyes-e vagy nem. Alighanem a magyarországi Horthy-kultusz ihlette meg a pályiakat, ahol sok helységben állítanak szobrot Horthy Miklósnak, amit a magyar törvények nem tiltanak. A román törvények nem hiszem, hogy ezt megengednék még Észak-Erdélyben sem, amelynek négy évig Horthy Miklós volt a kormányzója. Tehát találni kellett egy Horthyt, hogy ezzel megemlékezzenek valójában a Horthy korszakról.

Nem is ezek késztettek írásra, hanem az avatáskor elhangzott ünnepi beszédek, azok közül is Katona János hegyközpályi református lelkésznek a megállapítása. Idézem: „Horthy István az életét áldozta azért, hogy megmentse a hazát a kommunizmustól.” Ez a megállapítás vagy a jelenlévők hazafias érzésének az erősítésére szolgált, vagy a tiszteletes úrnak fogalma sincs a második világháború kirobbanásáról és lefolyásáról. A háborút a hitleri Németország robbantotta ki, miután katonailag megerősödve, modern fegyverzettel ellátva, maga mellé állítva Magyarországot és Romániát is, megtámadta a kommunista Szovjetuniót, amelynek esze ágában sem volt háborúzni, mert nem volt felkészülve ilyesmire sem katonailag, sem gazdaságilag. Tehát Horthy István nem Magyarországot védte a kommunizmustól, hanem a német birodalmi hadsereggel szövetségben megtámadta a Szovjetuniót, azt az országot, amelyik nem sokkal a háború kitörése előtt baráti gesztussal visszaadta Magyarországnak az 1848-as katonai csapatzászlókat, amelyek a világosi fegyverletétel alkalmával az orosz katonai parancsnokság kezébe kerültek.

Ha Horthy István nem vesztette volna el az életét, akkor 1944-ben valóban védhette volna Magyarországot, amikor az ellentámadás eredményeként a szovjet csapatok elfoglalták az országot és megteremtették a lehetőségét a kommunista Magyarország kialakulásának. De sajnos ezt már nem érte meg, ott vesztette ő is az életét az orosz-ukrán sztyeppén, több százezer magyar honvéddal együtt…

Bekő István ny. tanító
Nagyvárad