Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Horia Mihail nyitja az évadot

A Nagyváradi Állami Filharmónia 2017/2018-as évadának első meghívottja Románia egyik legnagyobb zenei alakja, Horia Mihail zongoraművész, akit ma 19 órától az Enescu–Bartók hangversenyteremben hallhat a közönség. A koncertről Foica László, az intézmény művészeti vezetője és Romeo Rîmbu karmester tájékoztattak.

Horia Mihail

Horia Mihail

 

A Nagyváradi Állami Filharmónia új évadának első koncertjén George Enescu (1881–1955) I., A-dúr román rapszódiájának, op. 11/1, Edvard Grieg (1843-1907) norvég zeneszerző a-moll zongoraversenyének, op. 16 dallamai csendülnek majd fel, valamint Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (1839–1881) orosz és Joseph-Maurice Ravel francia (1875–1937) zeneszerzők Egy kiállítás képei című közös munkáját élvezheti a közönség.

Meleg Vilmos, a filharmónia menedzsere, Romeo Rîmbu és Foica László

Meleg Vilmos, a filharmónia menedzsere, Romeo Rîmbu és Foica László

Foica László különleges eseménynek nevezte az idei évadnyitót is, amely a hűséges közönség és a filharmónia műsoraival most ismerkedők számára egyaránt vonzó remekműveket kínál: a fiatal Enescu ma legnépszerűbb művével, a román rapszódia 1908-as párizsi bemutatójával vált nemzetközileg ismertté,és  Grieg szintén fiatalon írt darabjához hasonlóan a folklór elemeit eleveníti fel. A Muszorgszkij által zongorára és Ravel által zenekarra írt kompozíció kozmopolita jellegével sokféle kultúrát szerepeltet, és foglal egységbe.

Romeo Rîmbu hozzátette, hogy Muszorgszkij és Ravel közös alkotása egy valós kiállítás és annak látogatója képével játszik el, tehát a zenei motívum egy szemlélődő sétára épül, ami ismétlődik ugyan, de az egyes hangszereknek köszönhetően kicsit mindig más.

Horia Mihail sajnos egy kedd esti koncert miatt csak tegnap délután tudott Nagyváradra érkezni, és ezért nem lehetett jelen a sajtótájékoztatón. Romeo Rîmbu vele kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a Nagyváradon először 12 évesen fellépő zongoraművésszel legutóbb néhány hónappal ezelőtt adták elő közösen Grieg zongoraversenyét, és Mihailt egy hatékony és gyakorlatias, rendkívüli belső fegyelemmel játszó művésznek tartja, akivel könnyű együtt dolgozni.

Szamos Mariann