Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Honvédek és hátország

Dedikálással zárult Péter I. Zoltán Nagyváradi négyes honvédek a nagy háborúban című könyvének pénteki bemutatója, melyet az Ady Endre Líceum dísztermében tartottak.

. Sárközi Zoltán, Péter I. Zoltán és Derzsi Ákos, előtérben Pintér Tamás

. Sárközi Zoltán, Péter I. Zoltán és Derzsi Ákos, előtérben Pintér Tamás

 

A szépszámú megjelenteket Sárközi Zoltán köszöntötte, aki elmondta, hogy Péter I Zoltán ugyan nem a slágertémák száguldó riportere, ebben a kötetében mégis centenáriumi témát dolgoz fel, az első világháborút. Bár kevesen tudják, de a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred az, melynek emlékét a legtöbb emlékhely- vagy -tábla őrzi Olaszországban és Szlovéniában, de mellettük a 37. tüzérezred is részt vett  a harcokban. A korabeli sajtóban (Nagyvárad, Nagyváradi Napló, Tiszántúl) megjelent írások segítségével a honvédek harcairól is értesülhetünk, de a kor társadalmi hangulata is kirajzolódik. Érdemes a tisztek és tisztesek névsorát is átnézni, sok prominens váradi család neve olvasható, a veszteség pedig máig láthatók.

Derzsi Ákos, a kötetet megjelentető Europrint Kiadó vezetője köszönetet mondott Nagy Bélának, Sárközi Zoltánnak és a szerzőnek is a képekért, illetve a közelmúltban elhunyt Kordics Imrének is. Azt is hozzátette kitűnő volt az együttműködésük a Pro Liberta Partium alapítvánnyal és Pintér Tamás szaklektorral, illetve arra is felhívta a figyelmet, hogy a kötet borítóján a térképen a fehér pont nem nyomdahiba, hanem Váradot jelzi.

konyvbemutato

Pintér Tamás vetítettképes előadásában részletesen ismertette a 4-es honvédek harcait, azt is hozzátéve bár hatalmas volt az emberség, a doberdói csata nem sorolható a mohácsi, muhi stb. csatákhoz hasonlóan a vesztesek közé, mivel az olaszoknak nem sikerült elfoglalniuk a hadszínteret. A szakember azt is elmondta: 3,5 millióan vonultak be, 660 ezren sosem tértek haza.

A szerző dedikál, a kötetet a váradi magyar könyvesboltokban is megvásárolhatják

A szerző dedikál, a kötetet a váradi magyar könyvesboltokban is megvásárolhatják

A rendezvényen Molnár Júlia színművész mondott verset, illetve zárásként katonadalt énekelt, a versben szereplő „agyagemberek” kapcsán Péter I. Zoltán elmondta: nem pejoratív a jelző, a honvédek sokszor derékig vízben álltak, majd ruhájukra száradt a sár. Hozzátette: 2010-ben maga is járt az egykori harctereken, majd a nagyváradi kávéházakat és vendéglőket bemutató könyveihez kutatva feltűnt neki, sokszor említik a 4-esek parancsnokának, Kratochwill Károlynak a nevét. A kérdésekre válaszolva azt is elmondta, hogy a honvédek parancsnoka megérette, fontos, hogy a hátországban tudják, mi történik a fronton, jó kapcsolata volt a polgármesterrel is, a váradiak pedig „háziezrednek” tartották a 4-es honvédeket.

Fried Noémi Lujza