Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Honismereti talalkozót tartottak

Március 25-én, szombaton délelőtt a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) tartotta Partiumi Honismereti Találkozóját a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET).

honismereti talalkozot 2

A Partiumi Honismereti Találkozó tagjait és vendégeit, akik kézhez kapták a PBMET Partium című honismereti lapjának idei első számát, a nagyváradi PKE épületében Dukrét Géza, a társaság elnöke köszöntötte, aki bevezetőjében 2017 jelentős évfordulóira hívta fel a figyelmet: egyrészt a Szent László-emlékévre, a reformáció ötszáz éves évfordulójára, valamint Arany János születésének 200. évfordulójára.

A találkozó során hat érdekes témában merülhetett el a hallgatóság: Deák József Várad, a királyok városa a 2017. emlékévben, Dánielisz Endre Arany János szalontai évei, Pásztai Ottó Bunyitay Vince püspök, Horber Pál 110 éve született Dsida Jenő költő, műfordító, szerkesztő, Makai Zoltán Az első világháború eseményei a román történészek nyomán című előadásai hangzottak el. Vajda Sándor Volt egyszer egy török mecset Borosjenőben és Nagy Aranka Irinyi János, a tűz magyar csiholója című előadásai egészségügyi okok miatt elmaradtak.

A magyar történelem és kultúra jelentős alakjainak és eseményeinek megidézése mellett Horber Pál, az egri Dsida Jenő Baráti Kör tagja előadásában kitért Mihai Eminescu legjobbnak nevezett tolmácsolójának, Dsida Jenőnek jó baráti kapcsolataira is a román értelmiség több tagjával, mint például Az ember tragédiájának fordítójával, Octavian Gogával, míg Makai Zoltán villamosmérnök Lucian Boia neves kortárs román történész történelmi hűséggel megírt köteteit is méltatta.

A honismereti találkozó közgyűléssel zárult, amely keretében felköszöntötték a PBMET legidősebb tagjait: Dánielisz Endre (92), Újvárosi Tibor (94), Antal Béla (93) és Nagy László (93) vehettek át egy-egy emléklapot (utóbbi egészségügyi okok miatt nem lehetett jelen).

Szamos Mariann