Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Homály helyett terrárium?

Tavaly év elején emelte a váradi önkormányzat azt a könnyűszerkezetű műanyagtetőt a Széles utcai piac fölé, amely nagyon sok kereskedőnek és még több vásárlónak nem tetszett. A szóban forgó tető ugyanis sötét, kékes-zöldes színű nejlonöntvényből készült, és furcsa színe miatt a piaci asztalokon levő áruk minőségét képtelenség megállapítani. A paradicsom lilának, a túró kékeszöldnek látszik, azt meg, hogy melyik élelmiszer mennyire friss, szinte lehetetlen eldönteni a furcsa „hangulatvilágításban”.

A kereskedők panaszai nyomán végül az önkormányzat égisze alatt működő Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) vezetősége végül mégis belátta nem volt telitalálat ez a tetőszerkezet és eldöntötték, mégis kicserélik azt. Neki is kezdtek azon nyomban, de hamar kiderült, hogy az első nekifutásra tervbe vett tetőcserét nem tudják a megígért két hónap alatt megépítetni, ugyanis a munkálatokat elvállaló cég nem lett kész az új tetővel. Mai napig folyik a munka a Széles utcai piacon, s mint ezt tegnapi terepszemlénken láttuk elég lassan haladnak. Jelenleg a piac külső részén dolgoznak, itt már felhúztak egy üvegfalat, a régi zöldes-kék nejlon persze még ott éktelenkedik, hiszen míg a másik nincs meg, csak nem hagyhatták fedél nélkül az egyre türelmetlenebb kereskedőket, és persze a vásárlókat sem. A sivár valóság tehát jelenleg az, hogy nemcsak tart még a zöldes homály a piaccsarnokban, de a kereskedők és a vásárlók az építőteleppel járó összes kellemetlenséget el kell viseljék. Több árus elpanaszolta, igencsak visszaesett a forgalom mióta folynak a munkálatok, sokan inkább nem is mennek be a zajos, munkálatok alatt álló, feltúrt piacra.

Ami a vásárlókat illeti, hát részükről is sok a panasz, mint mondják elég szerencsétlen helyzet, hogy a rogériuszi piacot is hónapok óta bezsuppolták egy „cirkuszi sátorba” (mióta a régi piac helyén is felújítási munkálatok folynak) de a Széles utcai piacon is elég sok bosszúsággal kell megküzdeni egy bevásárláskor, mert jelenleg nemcsak nem látni jól a portékát, de kerülgetni kell a munkagépeket, munkásokat is a teli szatyrokkal. Az új „beüvegezett” variával sem elégedett sok kereskedő a piacon, mint mondják, előre tartanak attól, milyen fülledt hőség lesz ott nyáron az üvegházzá változtatott piaccsarnokban. „Ennél már egy egyszerű tető is jobb lenne, vélekedett egy zöldségárus, aki szerint az új „üvegcsarnok” egy hatalmas terráriumra emlékeztet, s csak reménykedni tudnak, hogy az illetékesek jól működő szellőztetést tudnak majd beüzemelni ott. A tetőszerkezet felújítása és a csarnok beüvegezése 145 380 lejbe kerül s értesüléseink szerint április végéig kell elkészüljenek ott a munkálatokkal.

Sz. M.