Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Holokausztról a lorátnffysoknak

Rendhagyó történelemórára került sor tegnap koradélután, a holokauszt nemzetközi emléknapján a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium dísztermében. A terem megtelt az iskola IX–XII. osztályos diákjaival, igaz sajnos sokan elszállingóztak az előadás közepe felé.

A vetítéssel egybekötött történelemórát a Lorántffy fiatal történelemtanára, Takács Zoltán (képünkön) tartotta, aki a zsidók történetét a kezdetektől napjainkig nyomon követő rövid bevezető után dokumentumfilm-részletek megdöbbentő képeivel és beszámolóival mutatta be a diákoknak a zsidóság ellen a második világháború során elkövetett szörnyűségeket, melyeket többek között Heinrich Himmlernek, a birodalom második emberének, vagy a horrorisztikus emberkísérleteiről ismert doktor Josef Mengelének a neve is „fémjelzett”.

Holokasztrol 1

 

Holokasztrol 2

Volt emellett auschwitzi képes beszámoló is, amely a haláltáborok válogatás nélküli népirtásának szörnyűségeire hívta fel a diákok figyelmét. Mindazonáltal megtudhattuk, hogy néhányan a jelenlévő tanulók közül részt vettek már a korábbi években a helyszínen tartott ismertető körutakon is. A Lorántffy nyolcadikos diákcsapata bemutatta azt a holokauszt-emlékplakátot és verset is, amivel hétfőn egy, az Ady Endre Líceumban rendezett versenyen nyertek ezzel harmadik díjat.

Az előadás végén Takács Zoltán vetített izraeli beszámolóját láthatták-hallhatták a diákok, ami betekintést nyújtott a Szentföldön létrejött állam ellentmondásokkal teli, háborús, mégis gazdaságilag prosperáló világának mai csodájába.

T. G.