Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Holokauszt megemlékezés Szalontán

„Kő jajveszékeld fájdalmunkat szeretteink pusztulását!”. Ez a felirat olvasható a nagyszalontai izraelita temetőben a zsidó mártírokra emlékező emlékművön.

Balról az első Bodea Julianna, megemlékező beszédet mond

Balról az első Bodea Julianna, megemlékező beszédet mond

Szerdán a délutáni órákban a szalontai, Sarkadi úti izraelita temetőben Bodea Julianna, angol tanárnő megemlékező beszédében a holokauszt fogalmát érintve elmondta, nincs pontos magyarázat annak értelmezésére, amely a haláltáborokba hurcoltak mérhetetlen szenvedéseit és veszteségeit kifejezné. A temetőben álló emlékművön 471 áldozatul esett személy neve áll kőbe vésve, közöttük alig néhány évesen is odaveszettek nevei is. Az előadó elmondta, mindennek ellenére, minden évben egyre kevesebben teszik tiszteletüket, hajtanak fejet az 1944-ben a haláltáborba hurcoltak emléke előtt. A szerdai megemlékezésen mintegy tucatnyian vettek részt, közöttük Török László, Nagyszalonta polgármestere is.

A nagyszalontai zsidó temetőben álló holokauszt emlékmű

A nagyszalontai zsidó temetőben álló holokauszt emlékmű

Bodea Julianna még elmondta, a mai fiatal nemzedéknek alig van vagy nincs is fogalma arról a szörnyűségről, amelyet a második világégés, illetve annak emberáldozatai követeltek. Gondoskodnunk kell róla, hogy minél reálisabb, pontosabb képet kapjanak mindazok a leszármazottaink, akik ma egy egészen más világban, más körülmények között élnek.

 Sára Péter