Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Holland önkéntesek a diakóniai központban

A nyári hőségben kellemes, hűvös termekben uzsonnáztak és beszélgettek a nagyváradi Diakónia Keresztény Központba járó (zömmel cigány származású) gyerekek, akik a vakáció ideje alatt is iskolai előkészítőre járnak.

A központban amúgy a múlt héten egy csapat hollandiai fiatal önkéntes is munkálkodott, akik nemcsak a gyerekekkel foglalkoztak, hanem segítettek az udvaron új játszóteret építeni. Szoboszlai Erzsébet, a diakóniai központ koordinátora kérdésünkre elmondta, az elmúlt időben tevékenységük több megyei településre is kiterjedt. Sok helyen van ugyanis igény arra, hogy a hátrányos szociális helyzetben levő gyerekeket felkarolják. Szerencsére a pedagógusoknak köszönhetően egyre több rászoruló család értesül arról, hogy a diakóniai központban a gyerekeik olyan programokon vehetnek részt, amely során sokat tanulhatnak, s nemcsak a tananyagból, de a társadalmi beilleszkedésről is. Eddig Nagyváradon, Bihardiószegen, Székelyhídon, Szentmiklóson és Szentjobbon foglalkoztak hátrányos helyzetű gyerekekkel, most nemrég még két településen, Csokalyon és Félegyházán tudtak beindítani egy-egy csoportot.

holland

A diakóniai központ gyerekei és a holland önkéntes fiatalok

Bihar megyében a diakóniai központ összesen 249 gyerekkel foglalkozik. Az idén nyári tábort is szerveztek a központ gyerekeinek, június 30 és július 7. között a CE Szövetség támogatásával 25 gyerek nyaralhatott a váradlesi nyári táborban.

Nagyváradon a Dorcas Alapítvány projektjének köszönhetően 33 olyan gyerek vesz részt a vakációs foglalkozáson, akik ősztől iskolai felkészítőre mennek, de eddig nagyon keveset vagy egyáltalán nem jártak óvodába, ezért sok mindent be kell, pótoljanak, hogy majd be tudjanak illeszkedni leendő osztályukba. A hollandiai önkéntes fiatalok nemcsak a játszótér felépítésében segítettek, de részt vettek a bibliaórákon, közös foglalkozásokon s igazán meghitt, baráti viszonyba kerültek a központba járó gyerekekkel. A holland fiatalok a Nunspeet-i gyülekezetből érkeztek, Oenenburgkerk városából, s mint elmondták igazi élmény, tapasztalatcsere volt számukra a Váradon eltöltött időszak, s remélik alkalom és lehetőség lesz arra, hogy jövőre is eljöjjenek.

Sz. M.