Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hol tart a szakoktatás az Érmelléken?

Köztudott, hogy 2012-ben újraéledt Romániában a szakoktatási rendszer, illetve a posztliceális továbbképzés is. Ezen belül az Érmelléken is indultak szakosztályok Nagykágyán, illetve Érmihályfalván.

Utóbbi kisvárosban, valamint Székelyhídon a 2014–2015-ös tanévben posztliceális képzésekre is feliratkozhattak (volna) az érdekeltek, a nagyváradi Henri Coandă Szakiskola, illetve a Henri Coandă Alapítvány jóvoltából.

Mihályfalván Zeffer Tímeát, a mezőgazdasági főgimnázium igazgatóját kérdeztük, mi a helyzet az ottani szakképzés menetével, valamint a megyeközponti szakiskola kihelyezett fiókrészlegével.

Az intézmény vezetője elmondta, hogy a gimnáziumban jelenleg csak a három szokványos szakosztály működik – egy mezőgazdasági, egy mechanikai és egy kereskedelmi –,valamennyi három éves lefutású és 200 lejes ösztöndíjjal jár.

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum

A nagyváradi Henri Coandă Szakiskola kihelyezett oktatási részlegét illetően a helybéli Toroczkai Józsefhez irányított, aki utóbbinak a kihelyezett ügyviteli igazgatója, és aki kérdésünkre elmondta, hogy tanfolyamok indultak ugyan az ősz folyamán, de a posztliceális képzésekre nem volt elég jelentkező, így azok ebben a tanévben elmaradtak. Mint mondta, nagyobb hírverést igényelt volna a lehetőség, annál is inkább, mivel a képzés felér egy főiskolai oklevéllel, így sokkal könnyebb lesz-lenne vele a hazai munkaerőpiacon érvényesülni.

Székelyhídon Vad Márta, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum igazgatója arról tájékoztatott, a középiskola is helyet biztosított a kihelyezett képzéseknek. Október elsejétől náluk már beindult az általános egészségügyi asszisztensek és gyógyszerész asszisztensek három éves posztliceális elméleti és gyakorlati képzése, illetve folyamatban van a manikür, a pedikür, illetve kozmetikai tanfolyamok beindítása is. A következő esztendőben a villanyszerelői szakma elsajátítására is lehetőség nyílik, mely képzés két esztendős lesz. Minkét tanintézet – a nagyváradi, illetve a helyi –, valamint a helyi önkormányzat is maximálisan támogatta a kezdeményezést – fűzte hozzá Vad Márta.

Sütő Éva