Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hol kezdődik Mihályfalván a városrendezés?

Köztudott, hogy manapság a zöldövezet nagyságát is uniós törvények határozzák meg. Európai szabványok ide vagy oda, az ember a maga környezetéért mindenképpen felelős, mely felelősségnek általában abban kellene megnyilvánulnia, hogy nem kaszabolja maga körül felelőtlenül az élő növényzetet. Ám Európa eme fertályán sajnos még nem tudatosult az emberekben, hogy az ész nélküli pusztítás milyen következményekkel járhat. Székelyföld és más vidékek nagykiterjedésű erdőirtásai már megtették a magukét. A világon növekedőben van a légszennyezettség, az „oxigéngyárak” pedig egyre fogynak. Azonban a pénz és a szükség hatalma mindent felülír, így az erdőket követően a települések terebélyesebb fáinak is hamar elérkezik a végórája, mert vagy különböző vezetékeket veszélyeztetnek – azok ugye mindenek fölött állnak –, vagy allergének, amely nagyon divatos meghatározás manapság, de olyan is van, amikor némelyik önkormányzat városrendezési szakemberei úgy ítélik meg, hogy rontják a város arculatát.

Széchenyi-téri „városrendezés”

Széchenyi-téri „városrendezés”

Bihar megyében szinte hetente szólnak az újsághírek arról, hány korhadtnak kikiáltott famatuzsálemmel lettünk szegényebbek, mind a megyeközpontban, mind valamelyik vidéki kisvárosban, egyéb településen.

Mostanában Érmihályfalva lakói békétlenkednek a legtöbbet az effajta dolgok miatt, mivel hol az egyik, hol a másik öreg fa „leheli ki lelkét” a láncfűrészek fogai alatt. A városbeli pusztításokra sokkal érzékenyebben reagálnak az emberek, mint a külső területeken történő irtásokra, annál is inkább, mivel a központ amúgy is elég elhanyagolt képet mutatott az elmúlt tizenegynéhány esztendőben. Bár szó ami szó, a legutóbbi választások óta, ha többre nem is futotta, de legalább eltűnt a temérdek szemét az utcákról, mi több, nyaranta a virágágyások is kivirulnak.

Derékban…

Derékban…

A régi városvezetés sem kímélte az évszázados fákat, amelyek lassan eltünedeztek a Morgó ligetből, a városháza kertjéből, iskolák környékéről és még sorolhatnánk. Látszólag ez a tendencia ma sem állt le. A napokban négy fa került fűrész alá, mivel veszélyeseknek lettek ítélve.

A mérce nem mindenkinél ugyanaz, amikor egy város arculatát meghatározó terebélyes fát, különböző okokból derékba kell vágni. Ültetni persze lehet helyette másikat, de annak csak sok év múlva lesz újra árnyéka, illata – mondják a helybéliek és joggal, mivel a klímaváltozás szélsőséges megnyilvánulásaira is fokozottan figyelni kellene. Az öreg fára könnyen rá lehet sütni, hogy vihar esetén kidől, szakad, rombol. De árnyékot is tart, véd, oxigént termel, és ez sem utolsó szempont egy olyan kisvárosban, amelyet egyetlen park ékesít, az is elég távol a központtól. S ha utána számolunk az uniós normák szerinti követelménynek, mely kimondja, hogy az egy főre eső zöldövezet 26 négyzetméternek kell lennie, hát Mihályfalva városa a maga egyetlen kis parkocskájával megnézhetné, hol áll a rangsorban.

Úgyhogy csínján kéne bánni a jó öreg százkarú barátainkkal.

Sütő Éva