Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hol a pénz?

Az Állami Számvevőszék legutóbb közzétett vizsgálati adataiból kiderült, hogy az Országos Nyugdíjpénztár 2009–2013 között 33 millió lejjel károsította meg az állami alapot, amelyből 27,5 milliót egy 2011-ben hatályon kívül helyezett törvény ellenére is folyósított, 4 milliót pedig a már elhalálozott nyugdíjasoknak fizetett ki. A további összegek a rokkantnyugdíjasok, illetve azok gondozóinak rossz besorolásából, valamint egyéb jogtalan kedvezmények folyósításából adódnak.

A számvevőszék az Országos Szociális és Kifizetési Ügynökség pénzügyeit is átvizsgálta, melynek következtében, szintén ebben a periódusban 25,9 millió lejnyi jogtalan szociális segélyt, egyéb juttatást, illetve gyerekpénzt fizettek ki az országos költségvetésből.

Illusztráció

Illusztráció

 

Ebből 18,1 millió lejt szociális segélyként olyanoknak, akik eltagadták azokat a javaikat, illetve bevételeiket, amelyek ismeretében nem járt volna neki a juttatás, de voltak esetek, amikor különböző okok miatt az önkormányzatok hunytak szemet ezek felett. További 7 millió lejt jogtalan gyermeknevelési pótlékokra, gyes-pénzeknek a törvényes idő lejárta után való tovább folyósítására, 83 ezer lejt pedig elhalálozott iskoláskorúaknak, illetve a tanintézeteket elhagyóknak folyósítottak gyerekpénzként.

Mindkét országos intézmény esetében az összegek egy részét sikerült visszaszerezni – írja a Mediafax.

S. É.