Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hogyha muszáj, szívesen

Szóváltást okozott a váradi tanács csütörtöki ülésén az, hogy Huszár István frakcióvezető bejelentette: az RMDSZ-es tanácstagok nem szavazzák meg azokat a határozattervezeteket, amelyek különféle területfelajánlásokról szólnak. A frakcióvezető azt is pontosította: azért nem támogatják ezeket a tervezeteket, mert bírósági ítélet született egy ilyen ügyben, mely kimondja: az önkormányzatnak meg kell vásárolnia az ilyen területeket, kártalanítani kell a tulajdonost. A váradi gyakorlat szerint az önkéntes területfelajánlásokhoz rendszerint az vezet, hogy valaki építkezik, és az építkezési engedély kiváltásához felajánlja területének azt a részét, amelyre a közút kialakításához van szükség.

varosi

(archív felvétel)

Huszár István bejelentésére csípősen reagált Mircea Mălan alpolgármester, aki szerint az RMDSZ és maga a frakcióvezető sem tartotta törvényellenesnek a hasonló határozatokat, amíg részt vett a város vezetésében. Az alpolgármester szerint hasonlóan jártak el a szociáldemokraták is, miután ellenzékbe kerültek. (Az egyik közelmúltbeli ülésen a liberális tanácstagok hiányzása miatt nem tudták áterőltetni a tanácson a hasonló, kétharmados többséget igénylő határozatokat). Mălan szerint egyetlen megyeszékhely sem engedheti meg magának, hogy aszerint sajátítson ki területeket, ahogyan a polgárok építkeznek, az „adományozók” pedig azért ajánlják fel a területeket, hogy megkaphassák az építkezési engedélyt, mivel a törvények előírják, hogy ehhez szükséges, hogy hozzáférésük legyen egy közúthoz.

A csütörtöki tanácsülés napirendjén szerepelt egyébként olyan határozattervezet is, mely szerint négyzetméterenként 400 lejért vehet meg az önkormányzat területet, ennek kapcsán Huszár István megjegyezte, hogy ez lenne a helyes eljárás, Lucian Popa, a vagyonkezelőség igazgatója szerint ez a határozat nem hasonlítható a többihez, mivel az abban érintett magánszemély területén kerékpárút halad át.

A vita akkor vált gyermeteggé, amikor a kétharmados többséget képviselő alpolgármester mintegy eldicsekedett azzal, hogy minden érintettel közölték: legutóbb az RMDSZ és a szociáldemokraták miatt nem hagyták jóvá a határozatokat. A frakcióvezető ehhez mindössze annyit tett hozzá, tud róla, hogy az embereknek azt mondják, azért nem hagyták jóvá azokat a javaslatokat, mert a két párt már nem ért egyet, és azt is leszögezte: amikor még támogatták ezeket a határozatokat, akkor még nem volt bírósági határozat.

F. N. L.