Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hogyan éljük meg szabadságunkat

Ünnepi istentisztelettel emlékeztek meg az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról tegnap délben Nagyvárad-Rogériusz református templomában, ahol Kerekes József lelkipásztor hirdetett igét.

Derzsi Ákos a Honvéd Emlékhely előtti emelvényen

Derzsi Ákos a Honvéd Emlékhely előtti emelvényen

Nagyvárad-Rogériusz református templomában a magyarok nemzeti ünnepén a 119. zsoltár szavaival emlékezett meg hívei és a meghívott elöljárók társaságában Kerekes József lelkipásztor a sorsfordító forradalomról, amely új irányt adott Magyarország történelmi fejlődésének. „Ébren van szemem az éjszakai őrváltáskor is” – hangzott el az általa választott ige, amely a kockázatvállalást, áldozatokat, szavalatokat, lőporfüstöt és vérző emberi testeket felvonultató események láncolatát idézte meg.

Az egyházi elöljáró 169 év emlékezetéről beszélt, amely az isteni logika arany ábécéjének rendje szerint történik, és ma is áldozatvállalásra, bátorságra és önzetlenségre buzdít. A lelkipásztor arra kérte az egybegyűlteket, hogy próbáljanak meg ne a nyugodtan alvók táborába tartozni, hanem az éber szemű, álmatlanságban szenvedőkébe, hiszen „átkon és halálon át is választható az áldás és az élet” – fogalmazott.

A koszorúzás pillanatai

A koszorúzás pillanatai

A Himnusz közös eléneklését követően Derzsi Ákos szenátor mondta el beszédét a templom udvarán álló Honvéd Emlékhely előtt, aki 1848 Tizenkét pontjának aktualitásáról vetette fel a kérdést: valóban csupán a múltat jelentik ezek a pontok, vagy nagyon is érvényesek a jelenben is? A szenátor a békességben való egymás mellett élésért szólalt fel, valamint utalt arra is, hogy Isten tíz parancsolata mellett a magyar ember számára a tizenkét pont jelenti a biztos alapot abban a törekvésben, amely szabadságunk megélése felé irányul.

Az ünnepi beszéd után az emlékhelynél helyeztek el koszorút a Nagyvárad-Rogériuszi Református Egyházközség, a megyei tanács, az RMDSZ Bihar megyei és városi szervezetének, az Észak- és Dél-Rogériuszi RMDSZ-körzetek, valamint a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság és az Erdélyi Kárpát Egyesület képviselői, illetve több magánszemély.

Az ünnepi megemlékezést a Szózat eléneklése zárta.

Szamos Mariann