Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hőguta a nagypiacon

Naponta több ezren vásárolnak a váradi nagypiacon, amelynek a szabadtéri zöldséges és gyümölcsös részlege még tavaly új, modern födémet kapott. A tetőszerkezet azonban a nyári kánikulában valódi üvegházhatást fejt ki, a fullasztó hőség miatt pedig nemcsak az árusok és a vásárlók szenvednek, hanem a friss portéka is tönkremegy. Olvasói panasz is érkezett emiatt, terepszemlénk pedig minket is szó szerint megizzasztott.

hoguta 3

A hétköznapi forgatagban tegnap a hőség ellenére is friss árut kínáltak a kereskedők. Akinek pedig nem jutott hely a födém alatti asztaloknál, azok az izzó aszfalt szélén, esernyővel védekezve a napsugarak ellen, kínálták megvételre kerti virágaikat, gyümölcseiket. Az árusok szerint amióta a tetőszerkezetet fényvisszaverő hálóval látták el (kb. egy hónapja), azóta elviselhetőbbé vált a helyzet. „A kánikulában természetes, hogy meleg van, viszont a felülről zárt térbe még a védőháló ellenére is beszorul a hőség. Az árunak legalább a 30 százaléka tönkremegy másnapra. Ezt kidobjuk, a maradékot pedig megpróbáljuk olcsóbban eladni”– magyarázta egy aradi kereskedő, akinek elmondása szerint a nagypiacra naponta ki kell hívni a mentőt, mert a hőség miatt valaki mindig elájul, rosszul lesz.

Azért vannak olyanok is, akik meg vannak elégedve a fedett résszel, mert szerintük esőben, hóban, sárban, latyakban mindenképpen szükség van a födémre. A vásárlók ebben a kánikulában pedig inkább reggel vagy a kora délelőtti órákban szerzik be a szükséges termékeket.

Sükösd T. Krisztina