Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hőguta a nagypiacon

Rekkenő a hőség és nincs levegő a nagyváradi nagypiac tetője alatt, mind az árusok, mind a vásárlók panaszkodnak, hogy szinte lehetetlen a piacon lenni ebben a melegben. A nagyváradi nagypiac vezetősége a Nagyváradi Közterület-kezelő Zrt. Azonban nem tesz szinte semmit a helyzet orvoslására. Évente befedik a piac, amúgy áttetsző műanyag tetejét egy színes nejlonréteggel, ami az árusok elmondása szerint csak a tűző nap ellen segít. Nem oldja meg azonban azt a problémát, hogy nincs levegő, valamint azt hogy a meleg beszorul a fedett piac teteje alá.

Mindenki úgy óvja magát a melegtől, ahogy tudja

Mindenki úgy óvja magát a melegtől, ahogy tudja

Szabó Erzsébet termelőt kérdeztük arról, milyen gondokat okoz a nagy meleg az áru tárolásával. Elmondása szerint az emberek napközben nem nagyon vásárolnak a napokban, akik a hőség ellenére mégis kimerészkednek a piacokra, csak a reggeli órákban teszik. Az áru a meleg hatására, hamar megfonnyad, megszárad, és eladhatatlanná válik, így jelentős anyagi károkat okoz az eladóknak. A megkérdezett termelő elmondta, azt is, a reggeli órákban árulnak, és azután hazaviszik a megmaradt árut, de az másnapra már tönkremegy, így esetleg csak áron alul van esélyük értékesíteni. A piac vezetősége egyebet nem tesz az eladók és a vásárlók érdekében, mint a tető befedése. Vannak olyan árusok a piacon, akik káposztalevéllel a fejükön védekeznek a hőguta és napszúrás ellen.

Vásárlókat is megkérdeztünk arról, milyen hatással van rájuk a meleg. Az egyik megkérdezett idős hölgy, azt mondta, hogy szívpanaszai miatt csak a nagyon korai órákban képes kijönni megvenni azokat az élelmiszereket, amiket a piacról tud beszerezni, de még így is inkább választja a piacok és a termelőket, mint a hipermarketek import zöldségeit és gyümölcseit. Tegnap, már a kora délelőtti órákban nagyon kevés vásárló volt a nagypiacon, így az árusok nagyon kevés profitért szenvedik meg naponta a hőséget itt.

hoguta2

Egy másik eladó, akit kérdeztünk, Veress Attila, a piac csarnokában árul gombát és tojást, amiket romlandó élelmiszerek lévén hűtőben kell, tároljon. A csarnokban sem sokkal jobb a helyzet, mint odakinn a tető alatt, ugyanis ide is beszorul a meleg. A tavalyi évben ígért a piac vezetősége, valamilyen légkondicionáló berendezés beszerelését, de abból még a mai napig sem lett semmi. Az eladó arra is felhívta a figyelmünket, hogy sem nyáron, sem pedig télen nem tesznek semmit az időjárási viszonyok enyhítése végett. Télen az eladók és a vásárlók az amúgy fűthető csarnokban a hideget szenvedik meg, ugyanis a piac igazgatósága megtiltotta az egyéni fűtést is, arra hivatkozva, hogy a hálózat nem bírná el, ha rákötnék az árusok az elektromos fűtőtesteket.

A piacon hőség, árusok, termékek vannak, de sem levegő, sem vásárlók, sem pedig megoldások nincsenek.

Vincze-Nagy Anikó