Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hivatásszerű képzés anyanyelven

Figyelemfelkeltés céljából tartottak sajtótájékoztatót a nagyváradi művészeti és szakiskolák aligazgatói az RMDSZ városi tanácsosainak, Kecse Gabriellának és Huszár Istvánnak a jelenlétében, akik tudatosítani szeretnék a magyar nyelvű taníttatás fontosságát a szülőkben.

Kecse Gabriella, Huszár István, Bíró Ildikó és Rácz Eliza

Kecse Gabriella, Huszár István, Bíró Ildikó és Rácz Eliza

A 2017/2018-as tanév beiskolázási kampányának keretében az anyanyelven történő taníttatásnak és a tehetségnek megfelelő oktatási intézmény kiválasztásának fontosságára hívta fel a megyeszékhely magyar lakosságának figyelmét Huszár István városi tanácsos.

A sajtótájékoztató meghívottjai Rácz Eliza, a nagyváradi Művészeti Líceum aligazgatója és Bíró Ildikó, a Traian Vuia Szakközépiskola aligazgatója voltak. Kecse Gabriella, az RMDSZ oktatási problémákkal foglalkozó nagyváradi városi tanácsosa elmondta, nem csupán Bihar megyében, hanem általánosan megfigyelhető az a régi vonulat, amely az ország nyelvén való tanulás előnyeit helyezi előtérbe, szerinte azonban a gyerekekből csak úgy lehetnek igazán értékes emberek, ha anyanyelvükön tanulhatnak.

Rácz Eliza azt hangsúlyozta, hogy a tehetséget nem szabad veszendőben hagyni, és hogy a zenei (fúvós és vonós hangszerek, illetve alapszintű ismeretekkel rendelkezők számára zongora) és képzőművészeti (festészet, mintázás és rajz) oktatást végző líceum diplomája egyáltalán nem zárja ki azt, hogy a végzettek tovább tanulhassanak más területeken. Hozzátette, iskolájuk nem tér el az V.–VIII. osztályos, hagyományos tantervtől, viszont a művészeti képzést teljesen ingyen és magyarul kínálja. Sőt ettől a hónaptól ingyenes felkészítőket is tartanak, minden nap 12 és 15 óra között.

Bíró Ildikó a hároméves nappali képzések kapcsán – amelyek a mechanika (autószerelő és bádogos), az elektrotechnika (alacsony feszültségű villanyszerelő) és az emberi test esztétikája és higiéniája (fodrász, borbély, manikűrös és pedikűrös) területein, jól felszerelt műhelyekben kínálnak színvonalas oktatást – azt emelte ki, hogy a diplomát szerzők szakképzett munkásokként, rendes bérezéssel az iskola partnervállalatainál munkába állhatnak, vagy tovább tanulhatnak, esetleg saját vállalkozást nyithatnak. Az aligazgató hozzátette, idén februárban elindult egy esti, XI. osztályos képzés két csoportban (mechanika és elektrotechnika), amelyekre felnőttek is beiratkozhatnak és érettségit tehetnek. Az iskola további előnye, hogy autóvezetési tanfolyamon is részt lehet venni, amelyet szimulátor segít.

Kleszken Éva, a nagyváradi Iosif Vulcan Tanítóképző aligazgatója nem tudott megjelenni a sajtótájékoztatón, ezért Kecse Gabriella foglalta össze néhány mondatban a Nagyváradon szintén nagy múltra visszatekintő pedagógusképzés gimnáziumi vonatkozásait, amely a pedagógusi diploma mellett alapot adhat a továbbképzésre is (a Nagyváradi vagy a Partiumi Keresztény Egyetemen).

Szamos Mariann