Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hivatásos szakács főzött az árvaházban

A kórházakban és különböző otthonokban hagyott gyermekek megsegítésére szakosodott Amia egyesület szervezésében nemrég egy fiatal szakácsmester járt az egyik nagyváradi árvaházban, ahol együtt főzött a bentlakó tizenkét gyermekkel, kiknek gyomrát finom étellel, lelkét pedig reménnyel töltötte meg.

hivatasos szakacs (1)

Mint az egyesület vezetője, Alina Crainic a Reggeli Újságnak elmondta, először interneten olvasott a bukaresti születésű és jelenleg Nagyváradon élő, húszéves Mihai Cristian Csillag séfről, aki fiatal kora ellenére már jelentős szakmai tapasztalattal rendelkezik (dolgozott már a tengerparton, a váradi Continental Forum Hotelben, ázsiai étteremben és egy váradi vendéglőben séf is lett), s aki egy különleges kezdeményezés keretében ingyenes főzésoktatást vállalt nagyváradi háztartásokban. Az egyesületvezető Facebookon kereste meg a profi szakácsot azzal a felkéréssel, hogy tanítsa főzni az árvaházi gyermekeket. A fiatalember nagyon nyitott és készséges volt, és rögtön igent mondott a felkérésre – mondta el Alina Crainic.

A profi szakács és az egyesületvezető múlt héten együtt mentek bevásárolni, majd az alapanyagokból az árvaházban, a gyerekek segítségével készítettek ételt. Az aktivitás különösen jól jött az egyik bentlakó számára, aki jelenleg közélelmeztetési szakosztályba jár, de minden egyes gyermek boldogan részt vett a menü elkészítésében, amely háromszínű paprikával töltött, sült sertéskarajból és lencsefőzelékből állt.

„Ami azonban a főzésnél fontosabb, arra kértem Mihait, hogy beszéljen a gyerekeknek a szakmai tudás fontosságáról és a munkahelyi elhelyezkedésről, hiszen ő is annyira fiatal még és nagyon jól megérti magát a gyerekekkel” – hangsúlyozta Alina Crainic, aki hozzátette, hogy az árvaházban felnőtt fiatalokkal kapcsolatban nagyon bizalmatlanok a munkaadók manapság, így sokkal nehezebben tudnak elhelyezkedni a hagyományos családban nevelkedetteknél.

A fiatal és sikeres szakáccsal való beszélgetés lelkesítően hatott a gyermekekre, akik megtudhatták, hogy az elszánt tanulás mellett a szorgalom és a szükséges szakmai gyakorlat megszerzése is létfontosságú ahhoz, hogy sikereket érhessenek el. A találkozás egyébként mindkét félre nagy hatással volt. Ezt bizonyítja az is, hogy az egyszeri alkalomra tervezett közös főzést követően Mihai Cristian Csillag nemrég újra ellátogatott az árvaházba, és a jövőben is tartani szándékszik a kapcsolatot újdonsült pártfogoltjaival.

Sz. G. T.