Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hiteligényléshez adnak igazolást a gazdáknak

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Bihar megyei kirendeltsége tájékoztatja az érintetteket, hogy elkezdték kibocsátani a bankhitelek felvételéhez szükséges igazolásokat. A hiteleket azoktól a bankoktól vehetik fel, melyek egyezményt kötöttek az ügynökséggel, a hiteleket országos garanciaalapokból fedezik. Az egyezményeket megtalálhatják a www.apia.org honlapon.

A gazda, írásban benyújtott kérésére az APIA helyi vagy megyei kirendeltségén (képünkön) kiállítják az igazolást, arról, hogy a gazda kérelmezte a 2014-es területalapú támogatást, és kérelmének ellenőrzésék elvégezték. Azoknak a gazdáknak, akiket helyszíni ellenőrzésre is kijelöltek, a helyszíni ellenőrzés után állítják ki az igazolást. Ebben szerepel majd a támogatandó földterület nagysága, valamint az, hogy a kérelmező megfelel a törvényes követelményeknek.

A hitel értéke a támogatás értéknek 90 százaléka lehet. A szeptember 29-ig felvett hitelek esetén az Európai Központ Bank a hitel kérelmezésekor érvényes lej/euró árfolyamot használják, szeptember 30-a után pedig a 30-i árfolyamot.

hiteligenyleshez

Az igazolás kérelmezésekor a gazdának mellékelnie kell a személyi igazolványa másolatát, jogi személyek esetén pedig az eredeti meghatalmazást, és írásban kell köteleznie magát ara, hogy utólag nem változtat banki koordinátáin, ezek megváltoztatása csak a hitelező bank beleegyezésével lehetséges, erről a gazdának kell tájékoztatnia az APIA-t

Az igazolást vagy az elutasító választ 48 órán belül megkapja a gazda, azokat az igazolásokat, melyeket nem vettek át az ügynökség érvényteleníti. Ha a gazda valamelyik banktól nem kap hitelt a pénzintézet belső szabályzata miatt, kérheti azt másik banktól: ehhez szükség van az első bank igazolására, illetve vissza kell adnia a gazdának az eredeti APIA-igazolást is. Utóbbit vissza kell vinni az ügynökséghez azért, hogy egy újat bocsássanak ki helyette. Az eredeti igazolást akkor is le kell adni az ügynökségnél, ha a gazda meggondolta magát és mégsem vesz fel hitelt.

A gazdáknak egyébként azt ajánlják, hogy körültekintően válasszák meg a hitelt nyújtó bankot, hogy a legkedvezőbb feltételek mellett juthassanak hitelhez. A kérelmezőknek saját forrásaikból kell kifizetniük a valutaárfolyam-különbséget, a kamatokat, illetve azokat a különbségeket, amelyeke akkor állhatnak elő, ha a kérelmező valamilyen szabálytalanság miatt nem kapja meg a támogatás teljes összegét.