Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hírportált indított a katolikus püspökség

Pénteken Ex. Böcskei László római katolikus megyéspüspök indította el hivatalosan az egyházmegye új, kétnyelvű hírportálját, amely a hirek.varad.org címen érhető el, és amelyet a Bethlen Gábor Alap támogatásával hoztak létre annak érdekében, hogy nagyobb láthatóságot biztosítsanak a parókiáknak és egyházi intézményeknek.

hirportalt 3

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek idáig is volt egy több éve kiválóan működő honlapja, amely azonban nem tette lehetővé, hogy a teljes egyházmegye minden eseményeit lefedjék, és nem is a legmegfelelőbb hely volt a hírközlésre. Ezért már jó ideje kialakult az a vágy és igény, hogy egy megfelelő közlési felületet biztosítsanak minden egyházhoz tartozó intézmény számára. Az új hírportál tehát a központi események mellett a plébániák, a szerzetesrendek által működtetett intézmények, a Caritas Catolica és a Szent László.gimnázium egyházi kötődésű híreit is közli majd – tudatta a portálindítással kapcsolatban szervezett sajtótájékoztatón Micaci Cristian pasztorális referens, a hírportál-projekt kivitelezője.

„Küldetésünk, hogy minden lehetséges módját megkeressük annak, hogy az örömhírt mindenkihez eljuttassuk, az egyház keretein kívül is. Ebben a küldetésben lesz segítségünkre ez a hírportál” – nyilatkozta Böcskei László megyéspüspök. Mint hozzátette, a projektben az első lépés az volt, hogy az elmúlt év folyamán három képzéssel egybekötött találkozót szerveztek olyan önkéntesek részére, akik felvállalták, hogy „médiaapostolként” a vidéki parókiák fontos eseményeiről tudósítanak. Ennek folytatásaként a hírportál létrehozásával immár szakosodott közlési felületet is biztosítanak a vállalkozó szellemű önkénteseknek.

hirportalt 2

A hirek.varad.org a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre. A projekt összértéke 750 ezer forint volt, amelyből mintegy 600 ezret fordítottak fizikai beruházásokra – beleértve egy szerverterem kialakítását, 150 ezer forintot pedig a weboldal megszerkesztésére fordítottak. A katolikus hírportál egyelőre magyar és román nyelveken érhető el, de a jövőben tervezik az angol és német nyelvű változatok beindítását is, amelyhez önkénteseket keresnek az anyagok fordítására.

A pénteki sajtótájékoztató keretében ugyanakkor dr. Kovács F. Zsolt irodaigazgató bemutatta a püspökség Egyházamban Egyházamért című éves folyóiratának ötödik számát is, amely az elmúlt esztendő fontos egyházmegyei eseményeit tartalmazza, és amelyet a házszentelések során 15 ezer hívő számára osztanak majd szét ingyenesen.

Sz. G. T.