Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hidak, korok, Budapest

Budapest világvárossá való fejlődésének történetét öleli fel az Európai Utas Alapítvány vándorkiállítása, amelyet a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében, pénteken mutattak be a PKE-n Hidak, korok, Budapest címmel. A gazdag fotóanyaggal illusztrált óriásplakátokból álló tárlat megnyitóján a szervezők részéről Horváth István köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szomráky Béla, az Európai Utas Alapítvány kurátora beszélt a kiállítás létrejöttéről és céljáról.

hidak 1

Mint hangsúlyozta, a hídépítés minden kultúrában pozitív dolgot jelent, míg a hidak lerombolásának, az elszigetelődésnek negatív vonzata van. Ez szimbolikusan és gyakorlatilag is végigkövethető a dunai hidak történetén, melyeknek megépítését mindig felvirágozás követte. Szomráky Béla kiemelve beszélt az ’56-os forradalomról, amellyel a kiállítás több tablója is foglalkozik, s amelyet személyesen is átélt 12 éves korában. Mint mondta, a kiállítás üzenete ugyanaz, mint ’56-é: hogy sosem szabad feladni és ki kell tartani amellett, ami mellett elköteleztük magunkat.

A tárlatnyitón zenei momentumokkal közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész is, aki Bihari Sándor Elégiájának és Bach híres Áriájának megszólaltatásával emelte az esemény hangulatát. A tárlat november 10-ig lesz megtekinthető a Partiumi Keresztény Egyetem emeleti előcsarnokában.

Sz. G. T.