Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Hiányos szabályozás, újabb kötelezettségek

Az autósiskolák működésének szabályozási gondjairól és az önkormányzatokra rárótt újabb kötelezettségekről is beszélt pénteken Nagyváradon Szabó Ödön, RMDSZ-es parlamenti képviselő.

hianyos

Jelenleg nincs érvényes jogszabály, amely az autósiskolák működését és létrehozását szabályozná, mondta Szabó Ödön. Az újabb, 2013/773-as rendeletet ugyanis például szakmai szövetségek és magánszemélyek is megtámadták, annak alkalmazását tehát felfüggesztették, csakhogy a régi rendeletet a 773-as számú hatályba lépése függesztette fel. Tud olyan esetről, hogy egy autósiskolát indítani szándékozó mind az újabb, mind a régebbi rendelet alapján összeállította a szükséges iratcsomót, és kérelmét mindkét esetben elutasították, mivel nem tudták sem a régi, sem az új szabály alapján engedélyezni. Ha az autósiskolák működésének nincs törvényes alapja, akkor azonban a jogosítványért vizsgázóknak sem teljes az iratcsomójuk, és illegálisan kaptak autóvezetői engedélyt, vélte a honatya. Írásban intézett emiatt kérdést Ramona Mănescu szállításügyi miniszterhez, mondta a képviselő, aki szerint a helyzetet mielőbb rendezni kellene, akár úgy is, hogy ideiglenesen újra hatályba léptetik a régi rendeletet. Kérdésünkre, hogy mikor kell választ kapnia, Szabó Ödön elmondta, elvileg harminc napon belül, majd ironikusan megjegyezte: ha a minisztériumnál hasonló tempóban dolgoznak, mint a hóeltakarításkor, áprilisra talán meglesz a válasz.

Nehéz döntések meghozatalához vezethet az, hogy újabb kötelezettséget kaptak a megyei és helyi önkormányzatok, azonban a szükséges forrásokat nem különítették el számukra, mondta Szabó Ödön. A 2013. november 14-i 103-as számú sürgősségi kormányrendelet értelmében ugyanis ezentúl a gyermekvédelmi és fogyatékosoknak járó összegek legtöbb 75 százalékát fedezik a központi költségvetésből, a fennmaradó 25 százalékot az önkormányzatoknak kell állniuk, csakhogy ehhez nem kaptak kiegészítő forrásokat. A szükséges összegeket tehát máshonnan kell átcsoportosítani, például a fejlesztési költségekből, ez azonban például a kisebb büdzsével rendelkező településeken komoly gondot jelenthet. Embertelen döntéseket kell meghozniuk az önkormányzatoknak, választaniuk kell a fejlesztés és a fogyatékkal élőknek járó juttatások kiegészítése között, mondta a képviselő, aki hozzátette, a rendelet ellen alkotmányossági kifogások is felmerültek, és amint az legközelebbi alkalommal terítékre kerül, interpellál annak érdekében, hogy a helyzet megváltozzon. Mindig is támogatták a decentralizációt, mondta Szabó Ödön, ám az önkormányzatoknak a feladatok ellátáshoz forrásokat is kell kapniuk.

A képviselő a Tőkés László EP-képviselői jelöltségét firtató újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy úgy véli, itt az ideje, hogy ez alkalommal mások adjanak esélyt a politikusnak. Tőkés László több esélyt is kapott, 1989 után a magyarság Ghandija lehetett volna, de ő a politikát választotta. A 2007-es EP-választás után megmutathatta volna, hogy lehet másként is politizálni, ő azonban Cohn-Bendit csoportjába lépett be, majd, miután 2009-ben az RMDSZ EP-listájának első helyén került az Európai Parlamentbe, létrehozta a harmadik magyar pártot is. Ha az EP-képviselő azt mondta, hogy az RMDSZ maffia, akkor nem érti, miért indulna az európai parlamenti választásokon listavezetőként, tette hozzá Szabó Ödön.

Fried Noémi Lujza